Etsi

Emergency banner

Ajantasaiset tiedot koronasta yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Hyvinvointi

Vesi - vanhin voitehista ja joskus tarvitaan hieman enemmänkin...

Alkuun heti kysymys sinulle: Paljonko vettä olet tänään, tähän mennessä juonut? Terveen aikuisen ihmisen tarve nesteelle on noin 5 % kehon painosta. Nestettä saat kaikesta suuhusi laittamastasi, mutta ihan puhdasta vettä olisi kuitenkin hyvä juoda n. 1,5 - 3 litraa päivässä. Miten menee? Riittääkö vedenjuontitahtisi tähän?

Yrittäjänä hyvinvointialalla muistutan sekä itseäni, että asiakkaitani usein aivan perusasioista. Yksi niistä on vesi. Siis tämä ihan tavallinen jokapäiväinen asia, jota Suomessa saamme puhtaana suoraan hanasta. Liiankin usein saan vastaukseksi veden juonnin jääneen todella vähiin ja, että pitäisi kyllä opetella se veden juonti.

Vedestä kaikki alkaa…

Vedellä on aivan uskomattoman hieno kyky palauttaa ja virkistää meitä. Miten moni päänsärkypilleri jäisi ottamatta, miten paljon kauniimmalta iho näyttäisi, miten paljon paremmin aineenvaihduntamme ja lihaksemme toimisivat, jos vain huolehtisimme riittävästä päivittäisetä veden saannista! 

Tiedän itsekin, kuinka helposti veden määrä jää päivässä vajaaksi, kaikesta tiedosta huolimatta. Viimeksi huomasin sen turvottavasta olosta, jonka syytä pohdin ystäväni yrittäjän ja FRM-vireyskouluttajan Päivi Saarijärven kanssa ollessamme lounaalla. Keskustelimme viimeaikaisista muutoksista ruokavalioon, unesta (Päivin erikoisala), kiireisestä elämästä ja myös veden määrästä. Tiedostin itsekin, että juuri veden määrää lisäämällä olo paranisi. Aivan turhan usein omaa vireyttä yrittää paikata kahvin avulla, kun juuri se lasillinen vettä toimisi paremmin. Lounaalla otinkin sitten heti pari ylimääräistä vesilasillista ja muistin jatkaa tasaista veden nauttimista pitkin päivää. On se kumma, kun noin yksinkertainen ja oloa helpottava asia pääsee unohtumaan.

Juttelimme myös siitä, kuinka sitä usein uppoutuu omaan työhönsä niin, ettei sitä ehdi, voi tai muista juoda riittävästi. Illalla ennen nukkumaanmenoa taas on turha tankata koko päivän vesiannosta, muuten sitä saa heräillä turhan usein vessahätään. Oma hyvinvointi jää usein toisarvoiseksi kaiken kiireen keskellä ja ne tuiki tärkeät tauot jäävät helposti pitämättä.

Kun sitoudut pieniin taukoihin, niin se lasillinen vettäkin tulee juotua. Omaa palautumista on arvostettava! Tiedän, että silloin ainakin itse pystyn myös antamaan asiakkaalleni parhaan osaamiseni, keskittymiskykyni ja avun kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Nostetaan nyt vesimalja meille yrittäjille, juuri sellainen kun itse haluat, oli se sitten huoneenlämpöistä, jääkylmää, poreilevaa, hanavettä tai pullotettua. Toivon, että sait heti pienen piristysruiskeen oloosi ja muistat lisätä veden juontia.

Vireyttä ja hyvää oloa alkavaan syksyyn!

Riikka Rinne
Lohjan Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen