Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kunta

Pysäköinti Lohjalla

Kesä on kääntynyt syksyksi ja on ollut kyllä hieno syksy kaikin puolin upean kesän jälkeen. Olemme saaneet Lohjalle paljon uutta ja asiat ovat menneet eteenpäin. Syyskuussa saimme kauan odotetun kauppakeskus Lohen vihdoin auki, ja useat yrittäjät pääsivät uusiin hienoihin tiloihin. Itse olemme olleet tyytyväisiä uusista tiloista, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa pääsimme käyttämään luovuutta. Viimeiset päivät olivat todella kiireisiä ennen avausta, mutta kaikki saatiin määräaikana valmiiksi. Vähän kyllä jännitti, että miten kaikki saadaan hoidettua ajoissa, niin kova tohina oli joka puolella kauppakeskusta.

Lohjalaisilta ja lähikunnista tulleilta asiakkailtamme on tullut paljon positiivista palautetta kauppakeskuksesta, ja valmistunut hanke on lisännyt kaupungin kiinnostavuutta, mutta toki myös muutama asia on noussut esiin, tai asioiden puute. Esimerkiksi 4 tunnin parkkipaikkoja on kaupungin keskustan alueella melko rajallisesti.

Yrittäjän näkökulmasta tämä huolestuttaa, koska varsinkin talviaikaan parkkeeraus liittyy vahvasti asioinnin helppouteen ja on yksi tärkeimmistä tekijöistä asiointipaikkaa valitessa. Jos asia ei ole kunnossa, mennään asioimaan liikkeeseen, jossa tämä asia ei ole ongelma. Ja muualta lähikunnista tulevat saattavat jättää koko Lohjan visiitin väliin ja suuntaavat shoppailupäivänään esimerkiksi jonnekin pk-seudun kauppakeskuksista.

Asia voi kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta ihan varmasti vaikuttaa myös Lohjan houkuttavuuteen ja jopa muuttoliikenteeseen, jos perusasiat tuovat haasteita arkeen. Meidän kaikkien yhteinen tahtotila olisi varmasti saada yhteystyössä ratkaistua haasteita aiheuttavat asiat siten, että sekä ihmiset, yritykset, että kaupunki olisivat tyytyväisiä ratkaisuun ja kaikki saisivat vastinetta verorahoille. Tähän haasteeseen löytyy varmasti monta hyvää ratkaisua, tai jopa monta mitä voidaan käyttää ristiin. Helpotusta asiaan voisi tuoda joukkoliikenteen parantaminen, ilmaisten aikarajoittamattomien parkkipaikkojen lisääminen keskustan alueelle, työmatkalaisille suunnattu kohtuuhintainen vuosimaksullinen parkkilupa, jolla voisi parkkeerata vapaille maksullisille paikoille työpäivän ajaksi, tässä muutamia pohdintoja vain mainitakseni. Olisi hyvä, jos jo suunnitteluvaiheessa kiinnitettäisiin enemmän huomiota kaupunkisuunnittelussa siihen, että parkkipaikkoja olisi tarpeeksi, kun uutta rakennetaan. Liitosparkitkin alkavat olemaan jo melkoisen täynnä ja aina parkkipaikkaa ei vaan löydy.

Kaikki ei toki tarvitsisi olla ilmaista käyttäjille, kunhan maksut ovat kohtuullisia ja aikarajoitus ei ole liian lyhyt. Moni työmatkalainen mieluusti maksaa kuukausihintaa kaupungille siitä, että pysäköinti työpäivän ajaksi sujuu mutkattomasti. Tämä vähentäisi myös väärinkäytöksiä, kun osa työntekijöistä on joutunut juoksemaan kesken työpäivän kääntämään kiekkoa, kun muuta vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole ollut. Olen kuullut, että ongelma koskettaa monen yrityksen työntekijöitä. Eikä ole ihmisten hyvinvoinninkaan kannalta tarkoituksenmukaista, että tärkeä lounastauko joudutaan käyttämään edes yhtenä päivänä viikosta siihen, että juostaan siirtämään autoa kesken päivän. Ja mikä onkaan se stressin määrä mikä tallaisesta aiheutuu joka aamu, kun parkkipaikkaa etsitään. Ei kovin hyvä alku työpäivälle.

Itse olen nyt tähän haasteeseen tarttunut ja yrittänyt viedä asiaa eteenpäin myös viestinä kaupungille ja minua on asiassa myös aidosti kuunneltu.  Haastaisinkin nyt myös muut pohtimaan, miten voisimme kehittää tätä asiaa yhdessä vaikkapa yrittäjien ja kaupungin kesken. Yhteistyöllä ja yhdessä ideoimalla löydämme varmasti hyvän ratkaisun ennen joulukaupan vilkkainta aikaa.

Yhteistyöterveisin

Maarit Salo 
Lohjan yrittäjät ry:n
1. varapuheenjohtaja