Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Lohjan Yrittäjät 100 vuotta yrittäjän asialla - Juhlitaan, kun on juhlan aika.

Yhdistyksemme on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut yrittäjien paikallisyhdistys. Juhlistamme 100 vuotista yhdistystämme 22.2.2020. Yrittäjät, merkitkää päivä kalenteriin ja valmistautukaan juhlaan, johon meillä on aihetta. Yhdistyksemme on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut yrittäjien paikallisyhdistys. Juhlistamme 100 vuotista yhdistystämme 22.2.2020. Yrittäjät, merkitkää päivä kalenteriin ja valmistautukaan juhlaan, johon meillä on aihetta.

Sata vuotta on pitkä aika ja yrittäjyydessä on tapahtunut paljon muutoksia ja uskon, että pääsääntöisesti parempaan suuntaan. Tuntuu hienolta kirjoittaa pääkirjoitusta tässä ajassa, miettien, mitä ne meitä ennen yhdistyksessä toimineet ihmiset tekivät ja ajattelivat.

Tänäkin päivänä yrittäjäyhdistyksen tarkoituksena on huolehtia jäsentensä edunvalvonnasta, järjestää   jäsenilleen koulutusta sekä olla vaikuttamassa kaupunkinsa elinkeinopolitiikkaan.

Millaista yrittäjän elämä oli satavuotta sitten? Siitä meillä on vain harmaa aavistus ja kirjojen tarinat sen aikaisista yksinyrittäjistä ja patruunoista. Epäilen, ettei entisajan pienyrittäjästäkään kukaan paljon tarinoita kertonut.

Oman yrittäjän urani aikana 90 luvulla, yrittäminen koki ehkä suurimmat ja nopeimmat muutokset teknologian kehityksen johdosta. Matkapuhelimet mahdollistivat ihmisten kiinnisaamisen nopeasti ja samalla tuli se kuva, että tehokkuus kasvoi merkittävästi. Kuitenkin, kun vertaa tämän päivän viestimiä 90-luvun teknologiaan, niin luulisi, että maailma olisi nykyisellään valmis. Yritysten kasvunopeus oli huimaa, eikä kukaan voinut uskoa, että se voisi joskus pysähtyä. Suomi tunnettiin aiemmin kumisaappaista ja yhtäkkiä kaikki halusivat ja tarvitsivat Suomalaista huippuosaamista sisältäviä matkapuhelimia. Nykyisin nuorelle käyttäjäkunnalle Nokia oli puhelinmerkki, jota myytiin ”ennen vanhaan” ja heistä kukaan ei sitä kaipaa. Samanlainen haikeus omalle ikäpolvelle on langallista kiekkopuhelinta kohtaan. Langallinen kiekkopuhelinkin kuitenkin yleistyi vasta 40 vuotta sitten. Nyt taskussa on laite, jossa on kaikki tarvittavat kommunikaatiovälineet; puhelin, sähköposti, kamera, videokamera, TV, skanneri, pankkiohjelmat, pikaviestit, kartat, kirjat, sanomalehdet, elokuvat, parkkiliput, sanakirjat yms.

Tulevaisuutta on helpompi ennustaa, jos muistaa historiaa. Joskus yrittäjällä menee kovaa ja kaikki tuntuu helpolta. Hyvän olon tunne ei usein ole pysyvä tila ja siksi yrittäjän on hyvinä aikoina varauduttava myös huonoihin aikoihin. Yrittäjät ovat aina olleet optimistisia ja ottaneet riskejä. Yrittäjät ovat aina sietäneet hyvin epävarmuutta, mutta uskoneet itseensä ja omiin tuotteisiinsa tai palveluihinsa. Uskon, että se vie edelleen yrittäjiä eteenpäin.  

Yrittäminen muuttuu koko ajan. Suuria yrityksiä ei enää synny samaa tahtia tai ne eivät välttämättä kasva ja elä kauan. Kansainvälistyminen on niille elinehto ja siksi kasvua ei tapahdu pitkään Suomessa. PK ja mikroyritykset työllistävät ja sekaan ovat tulleet myös erilaiset kevytyrittäjät ratkaisut. Palkkatyö ja yrittäminen sekoittuvat monessa muodossa. Tärkeintä on kuitenkin, että mahdollisimman monet ihmiset ovat työssä, jotta hyvinvointiyhteiskunta saa riittävästi verotuloja huolehtiakseen niistä, jotka ilman apua eivät pärjää. Uskon, että pärjäämme, jos työn tekeminen on kannattavampaa, kuin kotona oleminen. Mikro yritysten työllistämisen helpottaminen parantaa myös yrittäjien työhyvinvointia. Hyvinvoiva yrittäjä ja henkilökunta on paras tae yrityksen kannattavuudelle.

Onko maailma muuttunut sadassa vuodessa paljon ja mihin suuntaan? Kaikille Yrittäjille ja päättäjille suosittelen pimeiden iltojen rentoutumishetkiin Hans Roslingin kirjaa Faktojen maailma. Kirjaa lukiessa huomaa, miten paljon maailma on muuttunut, mutten paljasta mihin suuntaan.

Lohjan Yrittäjät ry:llä on tulossa 100v juhlavuosi. Saamme olla ylpeitä pitäessämme Yrittäjien lippua korkealla. Kiitän myös aikaisempia yhdistyksemme jäseniä, jotka ovat mahdollistaneet meille 100 vuotisjuhlat toimivassa ja aktiivisessa yhdistyksessä. Nyt juhlitaan!!!

 

Mika Järvenpää
3. varapuheenjohtaja
Lohjan Yrittäjät ry