Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Maaliskuun ajatuksia... (klikkaa otsikkoa ja lue lisää)

Lohjan 100-vuotisjuhlat saatiin arvokkaasti juhlittua 22.2.2020 ja elämä on niiltä osin palaamassa omiin rutiineihin. Juhlahumujen jälkimainingeissa yhteistyökumppaneiden kanssa hankittu jääkaruselli ja siihen liittyvät mahtavat kehitysideat saivat alkukuusta Uudenmaan Yrittäjien järjestämässä luottamushenkilöseminaarissa hurjia ideoita lentelemään karusellin tulevaisuuden käyttötarpeiksi. Suunniteltiin mm. pilkkikisoja lautalta. Valitettavasti näistä ajatuksista jouduimme luopumaan, koronaviruksen vakavuuden ja sen aiheuttamien rajoitusten vuoksi.

Elämme uutta aikaa, jollaista en ole itse koskaan kokenut. Tilanne on muuttunut käsittämättömän nopeasti tähän tilanteeseen. Mikäli joku olisi viime syksynä kertonut mikä tilanne Suomessa on keväällä 2020, olisin neuvonut olemaan katsomatta elokuvia liian vakavasti. Tilanteen kehittyminen parissa kolmessa viikossa tähän pisteeseen laittaa miettimään miten käy liiketoiminnan kanssa. Hallitus on luvannut tukipaketteja yrityksille, mutta mielestäni lainojen myöntäminen ei ole yritystoiminnan tukemista. Yritykset tarvitsevat nyt rahallista tukea pärjätäkseen kiinteiden kulujen aiheuttamista menoista, lainoituksella saadaan tilanne ehkä rauhoittumaan, mutta laina tulee kuitenkin aina maksaa takaisin.  Voisiko yrityksille maksaa esimerkiksi tukea kolmen kuukauden ajan kiinteisiin kuluihin? Tukea ei mielestäni tulisi maksaa takaisin.

Uusi-Seelanti tukee monella tapaa yrityksiä sekä kansalaisia, esimerkiksi lainoja ei tarvitse lyhentää puoleen vuoteen, pienyritykset ovat saaneet jo könttäsummat rahaa, että voivat pitää työntekijät töissä ja maksaa palkat ajallaan. Tämä tuki on myönnetty heti alkuun kolmeksi kuukaudeksi. Miksi tätä samaa ei voisi soveltaa myös täällä Suomessa?

Yrittäjä kollegat ovat kertoneet monenlaisia tarinoita miten korona on supistanut liiketoiminnan miltei nollille ja mietinnässä on miten selvitä eteenpäin. Vaatii kovia hermoja sekä oivalluksia, että tässä tilanteessa saa kehitettyä omaa liiketoimintaa, mikäli asiakkaat ovat kaikonneet. Toisen kertomuksen mukaan on myynti taas noussut ja myytävän tavaran saanti hidastaa enemmän liiketoiminnan kehittymistä.

Meidän kaikkien Lohjan yrityksien sekä myös kaikkien lohjalaistenkin tulisi nyt keskittää kaikki mahdollinen hankinta paikallisille Lohjalaisille yrityksille ja näin toimien auttaa yrityksiä pärjäämään tässä haasteellisessa tilanteessa.

Kannatetaan paikallista!  - Ostetaan Lohjalta!

Omalta osaltani tällä hetkellä, kun kirjoitan tätä pääkirjoitusta työtilanne on melkein muuttumaton. Työmaat etenevät koronasta riippumatta aikataulujen määrittelemässä tahdissa. Huoneistojen tulee valmistua ja osakkaiden päästä muuttamaan takaisin koteihinsa. Niin kauan, kun tekijät pysyvät terveinä, työt onneksi jatkuvat.

Ainoa huomattavampi muutos koronan tuomiin muutoksiin on kokouskäytännöissä. Kalenteri on tosin tyhjentynyt fyysisistä kokouksista, kokoukset ovat siirtyneet etänä pidettäviksi. Tässähän oppii taas uusia keinoja asioiden hoitamiseen. Jääköhän tästä pysyviä muutoksia kokouskäytäntöihin, jää nähtäväksi!

Viranhaltijoilla on menossa valtavia päätöksiä, jotka vaikuttavat suureen osaan suomalaisista. Kaikki ajatellut rajoitukset tuntuvat järkeviltä, mutta ovatko nekään riittäviä? Jännityksellä odotan mitä tule tapahtumaan.

Thl:n riskiarvion mukaan koululaiset pääsevät kouluihin vasta syksyllä, tämä on hirmuinen haaste opettajille sekä myös kotiväelle. Onneksi etäopetus on Lohjalla hyvällä mallilla ja toimii. Opettajat ovat joutuneet panostamaan ja luomaan opetusalustat tyhjästä. Sivusta seuranneena omien nuorien opiskelua kotona, näyttää hyvältä. Kiitos siitä!

Pyritään kuitenkin pitämään hyvää mieltä yllä. Kaikesta huolimatta olemme menossa kevättä ja kesää kohden! 

 

 

Juha Niitynpää
Lohjan Yrittäjät ry 2. varapuheenjohtaja