Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Via Dolorosa - Kärsimysten tie (klikkaa otsikkoa ja lue lisää)

Olemme eläneet viime viikot todella poikkeuksellisissa olosuhteissa ja tämä aika on saanut monelle yrittäjälle aivan uusia haasteita. Ikävä kyllä osalle yrittäjistä tämä aika tulee olemaan se vedenjakaja, pystyykö ja kannattaako yritystoimintaa enää jatkaa? Valtio lupailee hienoja tukipaketteja sekä avustuksia, mutta kuinka hyvin nämä tavoittaa ne pienet ja keskisuuret yritykset, jotka todella nyt sitä apua tarvitsee. Verottaja kuten eläkeyhtiötkin tarjoavat nyt maksuaikojen pidennyksiä pahimman yli, mutta onko se oikeasti niin, että nämä tahot pitävät meitä yrittäjiä niin tyhminä, että jos ei tässä kurjimuksessa olisi nyt jo tarpeeksi niin tehdään sellainen pitkitetty konkurssi, jotta ehtii kaivaa kuoppaa vielä hetken aikaa syvemmäksi. Toivottavasti kukaan ei mene ja lankea näihin tyhjiin korulauseisiin ja lupauksiin, joita meidän hallitus niin uskottavasti syytää medialle. Tässähän tulee vielä käymään niin, että kun tulee takaisin maksunaika, niin ei tarvitse yrittäjää ymmärtää edes mediassa, kun epidemia on laantunut sen jälkeen olemme omillamme. Sitten on helppo sanoa, että miksi et vain lopettanut heti niin ei olisi tullut enempää murheita. Toivotaan, että olen väärässä näiden mietteideni kanssa. Mutta ei nyt ainakaan hirveästi luottoa lisää se, että valtio ostaa 5 miljoonalla eurolla epäkurantteja suojamaskeja henkilöltä, jolla on 11 sivua pitkä ulosottorekisteri. Sitten ei myönnetä pienyrittäjälle 2000 € avustusta, jolla on verovelkaa. Joku tässä helvetin lintukodossa ei vain täsmää.

 

Itselläni on alkanut usko horjua tähän maahan ja yrittäjyyteen niin kovin, että jos ei luonteessa olisi tuota taistelutahtoa ihan liiaksi asti niin olisin lyönyt jo pensselit santaan. Koko tämä vuosi ollut niin kuin itkien ”piip” ja näkisi kuoleman unta. Viime vuoden lopulla yhteistyökumppani teki konkurssin. Sinne jäi reilu 130t € saatavia. Entisen kirjanpitäjän virheiden vuoksi vähän lisäveroja maksuun. Sitten oli työsulkuja ja lakkoja yhteistyökumppaneilla, jotka vaikuttivat töihimme aika suuresti hetken aikaa ja sitten tulikin tämä korona. Mutta ei tämä tähän loppunut. Helmikuussa meille tuli tässä kaikessa kurjimuksessa vielä verotarkastus ihan kuin ei muuten olisi ollut tarpeeksi häslinkiä, eikä se - niitähän saa tehdä. Mutta kun verottajaa sattuikin kiinnostamaan se, että rakensin viime vuonna perheelleni uuden talon. Tästä närkästyneenä joku kateellinen äidin oma talttahammas olikin keksinyt, että nyt menee liian hyvin. Täytyypi tehdä ilmoitus verottajalle. Ja oli se ilmoittaja vielä niin tyhmä, että luuli oikeasti, että yrityksen rahoilla rakennellaan taloja ja ostellaan uusia autoja, mutta kun se kateellisuus olikin sumentanut ajatuksen juoksun eikä oikein ressukka tiennyt miten tätä huonoa monopolia pelaillaan vielä huonommassa porukassa. Verottajakin oli niin yrittäjä myönteinen, että heidän mielestään kyllä tämmöiset tarkastukset on tehtävä loppuun oli korona tai ei, ettei valtiolta jää vain mitään saamatta.  Se on kyllä hyvä, että heilläkin löytyy ahkeria ja työhönsä paneutuvia ihmisiä. Meilläkin oli edellisen tilikauden liikevaihto 8,66milj. € ja nyt kun verottaja oikein tutkimalla tutki, niin olihan se yrittäjän retale muutamia ostoja tehnyt firmansa kautta, mutta summat olivat niin pieniä, että niillä muutamilla tonneilla, jotka veroa joutuu maksamaan ei saa kyllä edes katettua näiden tarkastajien palkkoja. Mitäpä itse opin tästä, ”muista: alvi pitää maksaa aina”.  

Muistakaa yrittäjäystävät, oli se sitten hyvää tai huonoa tuutin täydeltä, mutta kun sitä tulee niin aina ollaan tehty vaikutus johonkin ihmiseen! Pidetään lippu korkealla! Koirat haukkuu ja karavaani kulkee! Oikein aurinkoista kevättä kaikille kaikesta huolimatta!

Markus Hänninen
hallituksen jäsen
Lohjan Yrittäjä ry