Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Yrittäjyys - taivas vai helvetti?

Olin jo melkein unohtanut pääkirjoitusvuoroni, mutta onneksi sihteerimme muistutti asiasta. Ensimmäinen ajatukseni oli kirjoittaa arvonlisäverotuksesta ja miten poikkeustilanteessa Korona-aikana voisi saada helpotuksia pelkästään arvonlisäverotuksen muuttamisella ja miksi arvonlisäverojen takaisinlainaus ei ole loppujen lopuksi kauhean hyvä asia yritykselle. Kyllä se tässä tilanteessa auttaa hetken aikaa ja myöhemmässä vaiheessa kaduttaa, kun tuli lainattua. Jätetään tämä aihe kuitenkin sivuun, koska tätä kirjoitusta kirjoittaessa en jälleen kerran saa vaan unta. Niinpä päätin, että nyt on sopiva aika kirjoittaa, kun ei ole yöllä muutakaan tekemistä. Tämä kirjoitukseni aihe on kuitenkin paljon tärkeämpi kuin arvonlisäverotus. (klikkaa otsikkoa ja lue lisää)

Yrittäjän elämä on hyvin haastavaa, kuten kaikki yrittäjät tietävät. On niitä hyviä ja huonoja päiviä. Kun asiat sujuvat hyvin, kauppa käy, asiakkaat hoitavat hommansa ja maksunsa ja maailma hymyilee. Silloin yrittäminen tuntuu todella kivalta ja ollaan kuin taivaassa.

Mutta tässä hyvin menevässä maailmassa astuu esiin kateus. Ollaan kateellisia yrittäjille, jotka ovat iloisia, kun saavat tehdä töitä 16 h päivässä. Näille yrittäjille ei pitäisi olla kateellisia, koska ovat niskalimassa kaikki ansionsa ansainneet. Olen ennen yrittäjyyttä ollut palkansaajana ja aloittanut työt 17-vuotiaana. Silloin jo ihmettelin monia asioita. Tavanomaisimmat ihmetyksen aiheeni oli: Miksi minulle maksetaan palkkaa, kun olen kotona enkä töissä? Eikö tekemästäni työstä pitäisi vain maksaa palkkaa? Miksi on arkipyhä, miksi siitä maksetaan?

Tässä vaiheessa en ollut vielä aloittanut talouspuolen opintoja. Nyt itse työnantajana olen moneen otteeseen ihmetellyt työntekijöiden asennetta työhön. Onhan se kiva olla toisen laskuun kotona tai sitten olla töissä vaan tekevinään töitä. Luulisi, että sekin on aika rasittavaa.

Yrittäjillä on myös muita haasteita ja tämän pitäisi olla jokaiselle yrittäjälle selvä asia, velvoitteet ja laskut on hoidettava. Tuntuu todella ikävältä, että yrittäjä jättää toisen yrittäjän laskut maksamatta. Sitten on näitä ketkä kehtaavat syyttää ja uhkailla, vaikka laskutetaan vain tehdystä työstä. Yrittäjä ei todellakaan halua toimia toisten pankkina. Siihen ei ole varaa. Kaikkien pitäisi ymmärtää, että asioista voi sopia, jos on vaikea tilanne.

Unettomuus on myös monen yrittäjän ongelma. Sen hoitaminen on vaikea asia, kun ne kaikki mieltä painavat asiat pyörivät päässä. Olen iloinen siitä, että lähelläni on paljon samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella ja purnata kaikkia vaikeita asioita. Ilman tätä tukea olisi todella vaikeaa.

Viime aikoina yrittäjän iloisuus on melkein kadonnut ja sitä ei jaksa olla se aina palveleva yrittäjä. Sitä oletetaan, että kaikki tulee kuin Manulle illallinen. Välillä tekisi mieli heittää hanskat tiskiin, kun tuntuu, että on helvetissä, mutta koska olen yrittäjä, niin jostain kummasta löytyy aina se suomalainen sisu, joka nostaa tämän yrittäjän jaloille ja heittää ilmaan jonkun hauskan jutun, jolle voi nauraa.

Haluan kuitenkin toivottaa kaikille jaksamista ja pysykää terveinä näinä poikkeuksellisina aikoina. Kyllä se aurinko paistaa vielä sinne risukasaankin.

 

Heidi Saario
hallituksen jäsen
Lohjan Yrittäjä ry