Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Vaikeuksista voittoon

Meillä kaikilla yrittäjillä on ollut hyvin erilainen alkuvuosi ja etenkin kevät. Kevät ja koko maailmaa koskeva epidemia laittoi meidät kaikki uuden eteen ja uuteen tilanteeseen. Itse en olisi ikinä osannut edes hurjimmissa skenaarioissakaan edes ajatella, että jotain tällaista voisi tulla vastaan. Helmi-maaliskuu oli yrittäjänä todella kiireistä aikaa, kun piti nopeasti reagoida asioihin ja yrittää selvitä edes jollain tapaa eteen tulleesta yllättävästä tilanteesta. Toimintasuunnitelman tekeminen ei ollut helpoimmasta päästä. Aikaa suunnitteluun ei käytännössä ollut juurikaan, ja asioita oli katsottava niin monelta eri kantilta. Oli huomioitava lakipykälät, talousasiat, ja selvitettävä mitä mahdollisuuksia oli toimia. Asiaan tarttumista ei tehnyt yhtään helpommaksi se, että kukaan ei oikein osannut antaa selkeää vastausta kysymyksiin. Silti oli toimittava ja puskettava eteenpäin ja samalla tuli huomioida myös henkilökunta ja heidän huolensa ja epävarmuutensa, jonka tilanne aiheutti meille kaikille. (klikkaa otsikkoa ja lue koko artikkeli)

Täytyy myöntää, että muutama yö meni asioita selvitellessä ja miettiessä eri vaihtoehtoja. Huoli kriisin aiheuttamista talousvaikutuksista, kun ei ollut se ainut murhe, vaan vahvasti nousi esiin myös huoli henkilökunnasta ja heidän jaksamisestaan. Monella oli huolenaiheita koskien sairastumista ja jokainen mietti miten turvata lähimmäisten terveys omilla toimillaan. Taustalla häilyi myös toinen peikko, huoli töiden vähenemisen aiheuttamasta lovesta lähes jokaisen talouteen. Asiakaspalvelualalla kassavirta tyrehtyy nopeasti, kun ihmiset pysyvät kotona. Jos ei ole asiakkaita, niin ei ole myöskään kassatuloja.

Avoin keskustelu henkilökunnan kanssa antoi kuitenkin voimaa. Oli upeaa huomata, miten tämä kriisi myös yhdisti ja vahvisti yhteisöllisyyttä. Meillä kaikilla oli sama päämäärä. Olimme kaikki taistelemassa samalla puolella, jotta meillä kaikilla olisi työpaikka myös kriisin jälkeen.

Nopeasti selvitimme, miten järjestetään yt-neuvottelut, tällaista ei ollut ikinä aikaisemmin tarvinnut edes miettiä. Lomautimme henkilöstöä nopealla aikataululla, niin nopealla kun laki antoi periksi. Laki kuitenkin eli koko ajan ja kaikki oli hektistä. Siitä huolimatta oli pysyttävä kartalla asioista. Kaikki olivat tyytyväisiä siitä, että asioihin tartuttiin nopeasti ja informoimme henkilöstöä koko ajan, tuleen ei jääty makaamaan. Selkeä päämäärä oli sama meille kaikille, niin yrityksen johdolle kuin henkilöstölle. Kannoimme kaikki kortemme kekoon, jotta tämän kriisin jälkeen olisi jäljellä mahdollisimman terve yritys, johon voisimme palata töihin.

Koronakriisi ei ole vielä ohi, arki on jatkunut uudella normaalilla, johon olemme sopeutuneet. Paluuta vanhaan ei enää ole, vaan nyt katsomme tulevaisuuteen ja valoisaan sellaiseen. Kaikesta huolimatta tälläkin yllättävällä negatiivisella asialla on ollut myös paljon positiivisia vaikutuksia. Ainakin meidän yhteisössämme, toivottavasti positiivisia seurauksia on ilmennyt muillakin.

Korona lisäsi yrityksessämme molemminpuolista luottamusta henkilöstön ja johdon välillä. Jo valmiiksi hyvästä työyhteisöstä tuli entistä parempi ja läheisempi tiimi kaiken epävarmuuden keskellä. Olemme huomanneet, että kaikilla meillä on korkea motivaatio rakentaa uutta ja entistä parempaa tulevaisuutta, yhdessä. Lomautusten jälkeen on ideoitu ja kehitetty toimitapoja. Vaikka taloudellisia tappioita tuli, niin tilalle saatiin jotain paljon parempaa mitä rahalla ei saa. Tästä voimme olla kiitollisia ja tämä voimaannutta kaiken uuden edessä. Hyvän henkilökunnan kanssa tämäkin kriisi on helpompi kohdata. Lisäksi meillä on nyt parempi valmius uusiin muutoksiin, kaikesta selvitään, kun yhdessä yritetään.

Toivotan yrittämisen intoa ja positiivista kehitystä kaikille yrittäjille, kaikesta selvitään, kriiseistä huolimatta. Käännetään katseet niihin positiivisiin asioihin ja jatketaan tästä varmoina voit-tajina iloisin mielin kauniin syksyn keskellä.

Maarit Salo
1. varapuheenjohtaja
Lohjan Yrittäjät ry