Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

"Kuhan kuulumisia kirjoittelen"

Tervehdys Yrittäjät! Omassa pääkirjoitusvuorossa päätin kertoa omia kuulumisia näin Koronan runnellessa meitä kaikkia. Toimin vielä alkuvuodesta autovuokrausalalla, hoitaen Scandia Rent-ketjun Lohjan ja Espoon toimintoja. Autoja ”fleetissäni” oli reilut 150 kpl. Kesällä ja jouluna 2019 ”harjoittelimme” myös Helsinki-Vantaan lentokentän autovuokraustoimintojen hoitamista. Siitä jäikin niin hyvät kokemukset, että päätimme keskittää kaikki toimintamme pelkästään lentokentällä operoimiseen. Ajatus oli loistava vielä helmikuussa, vaan kuinkas siten kävikään…

Korona tappoi sen bisneksen kokonaan. Kevät 2020 oli meille rankkaa aikaa, sekä henkisesti että taloudellisesti. Tappioilta ei pystynyt välttymään, kun n. 100 autoa seisoi pihoissa ympäri Vantaata. Bisnes Finlandin tukihakemus täytettiin ja sieltä saatiinkin rahoitusta. Uuden kehittämiseen, muttei normi bisneksen pyörittämiseen.

Synkältä näytti, turisteista ei tietoakaan.

Samaan aikaan taustalla olin käynyt neuvotteluita, oikeastaan jo syksystä 2019 alkaen, erään tahon kanssa, joka oli kiinnostunut ostamaan osan yrityksestäni. En oikein innostunut osaomistuksesta.

Toukokuussa otin asian uudelleen esille ja kerroin heille rehellisesti tilanteen, että missä mennään autonvuokrausalan ja oman yritykseni suhteen. Kysyin, kiinnostaisiko heitä ottaa koko bisneksemme hoitaakseen? Samalla meidän perheemme siirtyisi kokonaan pois ko. yrityksestä. Neuvotteluiden jälkeen saavutimme lopputuloksen, joka taloudellisesti oli plus miinus nolla, mutta henkisesti valtava helpotus, kun minun ei enää tarvitsisi stressata renttialan näkymistä. Paukut olivat vaan yksinkertaisesti loppu, enkä nähnyt omaavani resursseja, joilla se yritys olisi saatu takaisin ”raiteille”. Onneksi uudet omistajat ovat innokasta ja idearikasta porukkaa.

Mutta mitäs sitten?

Omistajanvaihdos tehtiin 5.6.2020. Parin kuukauden perehdytysvelvoite ja sitten otinkin kesän rennosti.

Innostuin jälleen kalastamisesta ja varsinkin uistelemisesta. Vapaa-ajanviettopaikkamme sijaitsee Salon Mathildedalissa, jossa majailemme tekemäni asuntolautan kanssa. (Käykääpäs kurkkaamassa http://www.ttoropainen.fi/toro-paatti.htm.)

Uistelemalla tulikin aika-ajoin kuhaa ihan mukavasti, jopa niin, että siitä riitti jaettavaksi välillä muillekin. Niinä päivinä, kun kalaa tuli reippaanlaisesti, aloin selvittelemään, josko saalista voisi myydä siinä kotirannassa oleville ravintoloille. Heiltähän löytyy listalta paistettua kuhafileetä.

No, eihän tavallinen sunnuntaikalastaja voi kalaa myydä suoraan veneestä, ei tietenkään. Sehän olisi ihan liian helppoa. Ymmärtääkseni pitäisi rekisteröityä ammattikalastajaksi ja hommata viralliset kalankäsittelytilat kylmähuoneineen. Se ei siis käy, että myy elävän kalan suoraan laiturilta ravintolaan, jossa kokki hoitaa kalan asianmukaisen käsittelyn. No, ymmärtäähän tuon toisaalta, eiköhän EU siinäkin meidän parasta ajattele…

Kun minusta ei kalastajaakaan tullut, niin päätin palata juurilleni. Hommata levysirkkelin ja alkaa tekemään kiintokalusteita. Ennen autovuokrausalaa ehdinkin jo yli 20 vuotta kalusteita valmistelemaan lohjalaisille talouksille ja yrityksille. Tällä hetkellä siis puuhailen kalusteiden kanssa ja päivystelen hinausauton ratissa aina tarvittaessa.

Niin ja kalastelen, mutta vain omiksi tarpeiksi.

Tsemppiä kaikille ja mukavaa joulun odotusta!  

 

Tommi Toropainen 
hallituksen jäsen
Lohjan Yrittäjät ry