Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Utuista tulevaisuutta suunnittelemassa

Tällä viikolla mediasta kuulunut tieto korona rokotteiden viivästymisistä pisti jälleen kerran oman arjen suunnittelun aikataulut monella meillä uusiksi. Myös mahdolliset taas tulevat hallituksen väläyttämät tiukentuvat rajoitukset lyövät jo lyötyjä. Päätin itsekin höllätä hetkeksi turhaa hötkyilyä tulevan kesän kaupankäynnin suunnittelussa ja samalla luovuin unelmasta saada rokote itseni turvaksi ennen kesää. Nyt jäitä hattuun ja asiat tärkeysjärjestykseen.

Pistää kovasti miettimään mitä tämä jatkuvasti muuttuva tilanne saa aikaan eri aloilla ja onko jotain tuotetta tai palvelua mitä keväästä selviytymiseen omassa yrityksessä tarvitaan ja joka samalla toisi meille kaikille helpottavan ratkaisun omaan yritykseeni, muihinkin kokoontumisiin ja tapahtumien järjestämisiin. Olisiko samalla kehittymässä jotain uutta businessrakoa mihin iskeä?

Pienet dynaamiset yritykset ja niiden yrittäjät voivat vaikka koko ajan muuttaa toimintaansa hyvinkin erinäköiseksi. Suuremmat yritykset sopeuttavat tai kehittävät toimintaansa pitkän aikavälin ennusteilla ja nyt näkyvät päätökset voivat tuntua dramaattisilta juuri tällä hetkellä. Jatkuva muutostilanne stressaa työntekijöitä ja alan vaihtajia tulee varmasti. Alihankintaketjut ovat myös kovilla.

Kaikki tämä suunnan jatkuva hakeminen vie toki kaikilta paljon ylimääräistä energiaa ja resursseja, mutta samalla syntyy myös aina jotain uutta.

Juuri nyt ei pienillä yrityksillä enää pelkkä toiminnan kehittäminen riitä, kun kassavirtaakin pitäisi saada. Monessa pienessä yrityksessä rahaa ja tekijöitä on kuitenkin rajallisesti ja tästä syystä toimintaa ei voi, eikä jaksa montaa kuukautta enää odottaa markkinoiden täyttä avautumista. Mahdolliset tulevat tiukennukset voivat merkitä yrityksen toiminnan loppumista ja samalla lisätä asiakassuhteessa olevien asiakkaiden ahdinkoa myös samalla. Juuri käynnistynyt Luksian hanke: ParempaaResilienssiä tarjoaa työkaluja ja apuja koronatilanteesta selviämiseksi ja helmikuun 8. ja 15. päivä järjestettävä tulevaisuusverstas on ensimmäinen tapahtuma, jossa yhdessä pääsemme näitä asioita pohtimaan. Myös Novagon DUUNI 2021 -rekrytointimessut 10.3. virtuaalisesti lähestyvät!

Usko tulevaan on meillä Yrittäjillä aina onneksi ollut vahva ja nyt sitä kyllä jo todella koetellaan. Suomen Yrittäjien tutkimuksen mukaan vain n. 4 % yrittäjistä pelkää tosissaan konkurssia ja samaan aikaan suurin osa on huolissaan omasta työhyvinvoinnista ja jaksamisesta.  Eikä mikään ihme, kun jollain oudolla tavalla tulevaisuuden suuntaa meille näyttävät päivittäinen korona tilastojen seuranta, kansainvälisten päämiesten, Suomen hallituksen ja THL:n lausunnot, virtuaali-valuuttojen kurssikehitys, ...jälleen kerran meidät yllättänyt luminen talvi ja sähköautojen nopea läpilyönti. Tuntuu siltä, että nyt eletään lähes viikon kahden syklillä kaikessa.

Muistan kun myyntityöni alussa suunnittelimme kvartaalien myytävät tuotteet vuodeksi tai pariksi eteenpäin ja perusmatematiikka toimi niin katelaskennassa, kuin tavoitteiden määrittelyssä. Matematiikka on nykyäänkin pysynyt ennallaan, mutta tänä päivänä on uutuustuotteiden elinkaari muuttunut jopa liiankin lyhyeksi.

Vastatuuli se tunnetusti vahvistaa, jos mikä, ja niin tästä kaikesta nyt vallitsevasta selviytyminen tekee meistä kaikista varmasti entistäkin vahvempia. Yhdessä, toisistamme huolehtien ja osaamistamme kehittäen olemme Lohjalla varmasti Uudenmaan yksi elinvoimaisimpia paikkoja, kun vain nyt jollain jaksamme pinnistellä tämän tulevan kevään ja kesän yli.

Valta Yhdysvalloissa on lopulta saatu vaihdettua ja siellä näyttäisi järkevä oman talouden elvytys jatkuvan. Eurooppa odottaa kovasti vielä rokotteita. Aasian konttipulan ja Brexitin vaikutukset tulemme kärsimään nyt talven ja kevään aikana viivästyneinä varaosien ja tarvikkeiden maahantuonteina, tuontituotteiden rahtien ja tullien kautta aiheutuneina hinnan korotuksina.

Kotimaisten tuotteiden ja palveluiden arvostus on nyt huipussaan ja hyvä niin.

Enemmässä määrin kohdentaminen kotimaisten ja oman paikkakunnan palveluiden ja tuotteiden hankintaan turvaa niiden saatavuudet myöskin tulevaisuudessa.

Kuulostelkaa yrittäjäkollegoiden kuulumisia, vaikka soittamalla välillä. Yrittäjäyhdistyksen väkeä tavoittaa yleensä hyvin.

Yhdessä tästä selvitään!

Pasi Hotti
puheenjohtaja
Lohjan Yrittäjät ry