Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Korona yrittäjän arjessa!

Elettiin vuota 2020, kun maailmalta alkoi kuulua juttua jostakin kummallisesta koronaviruksesta ja sen nopeasta leviämisestä. No ihan sama, ei se kuitenkaan meitä täällä Lohjalla liikuta sen enempää. Ison maailman juttu kun on.

Huolestuneena kuitenkin asiaa seurasimme ja eipä aikaakaan, kun isolta kirkolta jo alkoi kuulumaan huonompia uutisia. Tuo riivattu korona oli saavuttanut myös meidät ja ihan portailla jo kolkuttelee. Taudin hurjasta leviämistä huolimatta olemme kuitenkin onnistuneet tartunnat välttämään. Kaikki eivät ole olleet yhtä onnekkaita.

Tuossa kohtaa kyllä heräsi iso huoli yrityksestä ja luonnollisesti työyhteisöstä sekä omasta lähipiiristä.  Miten kohdata arki ja turvata toimintakyky ja ansiot kaikille yrityksen työntekijöille. Ehkäpä on kuitenkin niin, että meidän alamme (rakennus ala) toimii kuitenkin aina hieman eristyksissä, jos verrataan vaikkapa kaupan alaan tai ravintola alaan. Jatkuvat kontaktit erilaisiin ihmisiin on riski tartunnan saamiseen huomattava. Tuuriakin meillä oli, kun kovimman kiihtymisvaiheen aikana meillä oli työmaita missä saimme olla omalla porukalla lukuun ottamatta vierailevia tähtiä kuten putkimiehet ja muurarit.

Yrityksessämme pyrimme tehostamaan käsienpesua, käyttämään maskia ja hankkimaan kaikki tarpeellinen välineistö mitä saatavilla tuolloin oli. Onnistuimme myös ostamaan erän käsidesiä, joka oli niin hirveän hajuista (mausta ei tietoa), että se karkoitti kyllä koronan ja kaiken muunkin kuten vaimon. No onneksi vaimo jäi, kun vaihdoimme käsidesin merkkiä. Lisäksi toimenpiteenä pyrimme pitämään eri työporukoiden kontaktit minimissä.

Suurimman epävarmuuden luonnollisesti aiheutti töiden jatkuminen ja jatkuivathan ne. Juuri tuohon pahimpaan epätietoisuuden kohtaan meille sattui muutama iso työmaa, jotka auttoivat yli tuosta epätietoisuuden ajasta. Meillä meni kevät ja kesä mukavasti, kun saimme olla pienessä tiiviissä ryhmässä töissä ilman suurempia kontakteja asiakkaisiin. Nekin kontaktit jäi sitten yrityksen edustajien kontolle ja niissä luonnollisesti suojauduttiin maskeilla tai sitten palaveerattiin zoomissa.

Puolitoista vuotta ja vähän ylikin on tätä kurjuutta (covid) kestänyt ja nyt uudet ongelmat nostavat päätään maailmalla ja meillä. Rakennusala on aina ollut herkkä maailmalla tapahtuville konflikteille ja tämä ala reagoi melkeinpä ensimmäisenä. Eikä tietenkään hyvällä tavalla! Epävarmuus kun kasvaa niin rakentaminen on se mistä on sitten pakko tinkiä. Tällä hetkellä rakennusalaa riivaa rakennusmateriaalien puute sekä raju hintojen nousu. Asioidessani rautakaupoissa sieltä kuuluu jo huolestuttavia uutisia. Peräkärrymiehet ja mökkien remontoijat ovat vähenemään päin. Tietyillä tarvikkeilla on pitkät toimitus ajat ja sitten vielä maksavatkin enemmän. Mikäli yritys on laskenut ja saanut isoja urakoita tulevaksi talveksi niin materiaalien hintojen nousu saattaa tehdä kannattavuuteen tulevana talvena ison loven. Mehän kaikki tiedämme, että talvi on aina ollut rakentajille hankalaa aikaa.

Ei kuitenkaan paineta päätä pensaaseen vaan yritetään jatkossakin selviytyä arjen ja maailman myllerryksien tuomista haasteista! On niistä aina selvitty!

Hannu Saarelma
Lohjan Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen