Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Kokemuksia rantayrittäjän kesästä

Tänä keväänä laajensin yritystoimintaani Aurlahden rantayrittäjyyteen aiemmasta autojen pesusta, tietämättä tarkalleen mitä edessä on. Lohjanjärven rannassa vastaavia palveluita on viimeksi ollut saatavana joskus 1970-luvulla, ellei mukaan lasketa Katajan TB:n kärrykuljetusta, josta siitäkin on aikaa parisenkymmentä vuotta. Mielessäni risteili useita kysymyksiä, mm. kuinka bensiinin jakelu otettaisiin vastaan? Miten veneilijät suhtautuisivat hieman automaattiasemia korkeampaan hintatasoon? Kävelisikö aseman ohi jatkuvasti bensakannuja? Kuinka viereen avattava automaattikauppa otettaisiin vastaan ja uskaltaisiko kukaan sisään?

Veneiden tankkausasema on ollut mielessäni jo pidempään ja nyt tuli mahdollisuus sitä lähteä toteuttamaan. Muutamaan otteeseen aiemmin olen jo asiaa selvitellytkin, mutta silloin eivät palaset ole paikoilleen osuneet. Noin vuosi sitten suunnittelu sai vauhtia, josta voi osaltaan ”syyttää” koronaa sekä asuntomessuja ja lopulta toteuttaminenkin pääsi eteenpäin. Lohjan kaupungin eri osastot olivat hyvin mukana tätä hanketta mahdollistamassa ja periaatteessa kaikki olivat hienosti hankkeen takana sekä tukena. Harmillista vain että ”kaupungintalon sisällä” keskustelut eivät aina kohdanneet ja minulle yrittäjänä toisinaan jäi sanansaattajan rooli. Toiselta osastolta esitettiin rakentamiseen liittyviä vaatimuksia, jotka päivitettiin rakennuslupakuviin ja sitten toinen osasto totesi kyseisen ratkaisun mahdottomaksi. Tähän aivan turhaan papereiden pyörittelyyn tuhraantui valtavasti aikaa ja aiheutui ylimääräisiä kuluja. Tässä olisi kaupungin organisaatiolle oiva kehittämisen paikka. Käynti tai puhelinsoitto talon sisällä toiselle osastolle voisi sujuvoittaa ja nopeuttaa lupaprosessia sekä asiakaskokemusta merkittävästi. Kaikkineen lupaprosessiin kului puolisen vuotta aikaa, vaikka sekä kioski että tankkauspiste ovat käytännössä valmiiksi tehtaalla rakennettuja ja nostettavissa kuljetuksen jälkeen paikoilleen, joten teoriassa ne myös voivat poistua aivan yhtä nopeasti. Ilman ennakointia ja pientä riskinottoani, tälle kesälle eivät olisi kyseiset palvelut muuten ehtineet!

Järvi toimintaympäristönä on hyvinkin sesonkiluonteinen ja sääriippuvainen. Lohjanjärvi on eteläisen Suomen suurin järvi ja Lohja kärkipäässä mökkiläisten määrässä. Näin ollen lähtökohdat ovat kohdallaan suotuisalle liiketoiminnalle. Lisäksi kotimaan matkailu on koronasta johtuen ollut muutaman viime kesän hyvässä nosteessa. Mennyt kesä oli näistä syistä ja lisäksi erinomaisen hienojen säiden ansioista loistava ajankohta saada palvelut käyttöön. Mikäli joku olisi tammikuussa ennustanut 30 päivän helleputkea ja jopa yli 30 asteen lämpötiloja en kyllä olisi uskonut. Toki välittömästi, kun helle loppui, väheni myös myynti kuin veitsellä leikaten. Nyt on palautumista jo tapahtunut ja asiakkaat taas löytäneet takaisin Aurlahteen. Tarkoituksena on pitää sekä polttoaineenjakelu että kauppa avoinna myös talvikauden, toki suppeammalla valikoimalla. Mikäli tulevana talvena on jäätä ja saadaan luistelureitit ja ladut auki uskoisin, että kuuma kaakao sekä patukat tekevät kauppansa. Ainakin sijainti on siihen sopiva.

Kaupan valikoiman suunnittelu oli tälle kesälle hyvin haastavaa. Mitään kokemusta ei ollut olemassa, eikä juuri muualtakaan tietoa saatavana, sillä rantaan sijoittuvia vastaavia ei ainakaan tietojeni mukaan ole olemassa. Automaattikauppoja on muutama käytössä, mutta lähinnä urbaanissa kaupunkiympäristössä. Tämä kesä testattiin ja ensi vuodelle on jo hieman enemmän ajatusta mitä voisi olla tarjolla ja toisaalta mitä on turha valikoimaan ottaa. Muutamia täysiä huteja, kuten lastenruoat tuli testattua, mutta oppirahathan on kaikesta aina maksettava.

Omia suunnitelmia tehdessäni rannassa toimi vuokrauspisteen lisäksi yksi kahvila, jossa oli uuden yrittäjän kilpailutus meneillään, eli tiedossa oli melko vähän kilpailtu paikka. Kahvilakin oli painottunut anniskeluun ja ruokien tarjoiluun, joita kumpaakaan ei minulla olisi. No kesä osoittautui hieman toisenlaiseksi. Yrittäjiä oli rantaan tulossa jopa niin paljon, että kaikki halukkaat eivät paikkaa saaneet. Niinpä Aurlahdessa oli kesällä kaksi vuokraajaa, kaksi kahvilaa ja jäätelökioski omien palveluideni lisäksi. Onneksi järvialueen yrittäjien yhteistyö ja henki on ollut jotain aivan upeaa. Kaikki tuntuivat toimivan ”rakkaudesta järveen ja rantaan”. Vaikka jonkin verran yhtäläisyyksiä tuotevalikoimissamme on, ei häiritsevää kilpailua ollut havaittavissa. Pikemmin tarjonta on ollut toisiamme täydentävää ja lisääntyneet palvelut ovat houkutelleet rantaan enemmän kävijöitä. Positiivinen kierre siis. Viime viikonloppuna pidimme järvialueen yrittäjien kesken ”kesän päättäjäisiä” ja sama hyvä henki oli kaikilla edelleen päällä. Taisipa tulevalle kesälle olla jo asiakkaille montakin mielenkiintoista tapahtumaa ja lisäpalvelua suunnitteilla, mutta näistä varmasti lisää sitten lähempänä.

”Rannasta kuuluu”

Petri Eriksson
hallituksen jäsen
Lohjan Yrittäjät ry