12.3.2021 klo 15:29
Uutinen

Maatalousyhtymä Lindqvist esittelyssä.

Maatalousyhtymä Lindqvist harjoittaa maanviljelyä ja koneurakointia Myrskylässä. Esittelemme yrityksen tässä artikkelissa, joka perustuu sähköpostilla tehtyyn haastatteluun. Kuvat Toni Lindqvist.

Maatalousyhtymä perustettiin vuonna 2014 jatkamaan Toni ja Mika Lindqvistin omistamien/vuokraamien tilojen viljelyä.

Tonilla oli ennestään jo liitännäiselinkeinoja, jotka tulivat samalla yhtymään mukana. Tarkoituksena oli helpottaa paperityön määrää toimimalla yhtenä isompana kokonaisuutena. Mika oli aloittanut maatalousyrittämisen vuonna 1984 ja laajentanut sitä sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 1990 Svennilän kantatilalla. Toni perusti toiminimen vuonna 2009. Maatalousyrittämisen sukupolvien ketju Myrskylässä ei ole erityisen pitkä. Mikan isoisän isä Ferdinand Lindqvistin muutti Myrskylään Orimattilasta v. 1870. Siihen aikaan oltiin torppareita. Myrskylässä on muuten ainakin kolme Lindqvist-sukua, jotka eivät ole sukua keskenään, Mika tarkentaa.

Toimintaideana oli työllistää Toni täysipäiväisesti opiskeluiden jälkeen, Mikan jatkaessa edelleen palkkatöissä. Hän työskentelee yhtymässä sesonkiaikoina iltaisin ja viikonloppuisin lähinnä peltopuolen apuna. Tonin täysipäiväisen työskentelyn yrittäjänä mahdollisti peltopinta-alan kasvu, koneurakoinnin lisääntyminen erityisesti talvisin ja muutamalle asiakkaalle kirjanpitojen tekeminen. Lisäksi valikoimaan kuuluu polttopuiden teko.

Investointeja tulevaisuuteen tehty

Yrityksestä kerrotaan, että toiminta on sujunut varsin hyvin ja laajentunut edelleen. Edelliset kolme vuotta mukana oli täysipäiväisesti myös yksi palkattu työntekijä. Nyt on palattu vanhaan eli pääasiassa käytetään ns. vuokratyövoimaa ostamalla sesonkeihin lisäkäsiä toisilta maatiloilta tai toiminimiyrittäjiltä. Haasteena on vaihteleva työvoiman tarve; syyssesongilla ei meinaa kolme ihmistä riittää ja viime talven kaltaisissa olosuhteissa töitä on hädin tuskin yhdelle. Toimintasäde on peltopuolella maltillinen reilu kymmenen kilometriä, kun taas urakointipuolella on toimittua 80 kilometrin säteellä.

Markkinointi on tänä päivänä lähes kokonaan puskaradion varassa, joten siitä vapautuvat resurssit saadaan käyttää kokonaan itse työhön, kertoo Toni. Kasvinviljelyn kannattavuuden haasteet ovat lisänneet työkuormaa merkittävästi, kun kolmena vuotena viidestä on täytynyt molempien yrittäjien tienata elanto maatilan ulkopuolelta, hän jatkaa. ”Toisaalta se on ollut osaltaan myös oma valinta, sillä samalla on kiritty kiinni investointivelkaa, jotta maatilalla on edellytyksiä jatkaa myös tulevaisuudessa. Peltopuolen koneiden käyttöikä on nykyisellään parikymmentä vuotta, rakennuksilla viisikymmentä ja urakointikäytössä kymmenen vuoden paikkeilla”.

Toiminnan muutoksista

Omistus siirtyy suunnitellusti Tonille kahdessa isommassa erässä ja lähivuosina on tarkoitus toteuttaa toinen vaihe, yrityksen omistajat kertovat. Toimialat ovat pysyneet samoina, mutta työt ovat vaihdelleet markkinatilanteen mukaan. Lunta aurataan edelleen, mutta tienvarsien niitto on vaihtunut pääasiassa maansiirtopuolelle. Kirjanpitotöitä on vähennetty konetöiden viedessä voiton. Tähän syynä oli lähinnä työkuorman muuttaminen ja jakaminen, konetöitä voi teettää nykyisellä työvoimalla ja ovat myös yrittäjälle itselleen kevyempiä kuin tietokoneen äärellä tapahtuva työ.

Koronan vaikutukset

Koronalla ei ole ollut juurikaan vaikutuksia yrityksen toimintaan, mitä nyt yleistä varovaisuutta on lisätty. Joku yksittäinen urakointityömaa on voinut alkaa jonkun viikon alkuperäistä aikataulua myöhemmin. Kannattavuus varsinkin kasvinviljelyssä on sen verran monisäikeinen asia, että todennäköisesti korona on parantanut kannattavuutta. Jos pellolta meinaa saada leivän myös omaan pöytään niin kolme asiaa täytyy onnistua samana vuonna; sääolosuhteiden tulee olla suotuisat, viljojen pörssihinnat maailmalla huipussaan ja omassa tekemisessä täytyy onnistua. Näihin em. pörssihintoihin korona tai mikä tahansa muu ”katastrofi” vaikuttaa yleensä positiivisesti. Todellisuudessa varastomäärät eivät välttämättä merkittävästi muutu maailmalla, mutta spekulaatiot erilaisista riskeistä nostavat hintaa hetkellisesti, arvioi Toni. Edellinen hyvä esimerkki oli levottomuudet Ukrainassa, hän kuittaa. Vaikka poikkeustilanteet saattavat vaikuttaa positiivisesti, niin vastavoimana EU-maatalouspolitiikka, energian ja lannoitteiden hinnan nousu sekä korkotason kohoaminen pitävät yrittäjää varpaillaan ja jalat maassa, Mika talousmiehenä muistuttaa.

Sukupolvenvaihdos, näkymät ja suunnitelmat

Toni perusti osakeyhtiön kesällä toimintaan mukaan tulevan uuden leikkuupuimurin ympärille ja tarjoaa ensi syksystä alkaen sadonkorjuupalvelua yhdessä öljyhamppua ja kuminaa viljelyttävän Trans Farmin kanssa. Mahdollisuuksien mukaan urakoidaan puintia myös suoraan tiloille. Muuten koneurakointipuolella eletään hetkessä ja kysyntää seuraamalla. Todennäköisesti liikevaihto tulee pienenemään, kun enää ei ole pakko työllistää ketään muuta täysipäiväisesti, vaan voi valita keikkoja sen hetkisten resurssien mukaan, yrittäjät kertovat.

Sukupolvenvaihdos toteutetaan suunnitellusti, pitkällä aikavälillä ja hyvässä yhteisymmärryksessä. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Toni yhtiöittää myös maatilan. Tähän ajaa lähes väistämättä verotukselliset seikat, sillä peltomaan hankinta ei ole vähennyskelpoista. Siitä seuraa se, että verottaja tekee lisämaan hankkimisesta käytännössä kannattamatonta. Osakeyhtiö maksaa tuloksesta vain yhteisöveron, kun nykyisellään yhtymän tuloksesta maksetaan ansiotuloveroa. Pääomaverotuskaan ei auta, koska velkaisilla yrittäjillä ei nettovarallisuutta yleensä juuri ole.

Peltopuolella rukataan kasvivalikoimaa uusiksi edelleen ja pyritään varautumaan paremmin sää- ja hintariskeihin. Toki myös kolmatta tärkeää seikkaa, eli omaa osaamista kehitetään edelleen. Näiden asioiden toivotaan tuottavan tulosta ja tuloksen poikivan työkuorman vähenemistä, sillä reilun henkilötyövuoden tekeminen talkoilla syö väkisin miestä ja kotona on nykyään myös perhe odottamassa, joten olisi kai hyvä olla välillä sielläkin.

Kannustusta yrittäjyyteen

Kannustamme rohkeasti kokeilemaan yrittäjyyttä ja meilläkin on aina silloin tällöin tarvetta työvoimalle ostopalveluna. Tällä on helppo täydentää aloittavan yrittäjän kalenteria hiljaisina hetkinä, päättävät Toni ja Mika Lindqvist haastattelun.

Tekstin on tälle sivustolle toimittanut Aku Eronen, kuvat hänelle lähetti Toni Lindqvist.

Myrskylän Yrittäjät – seuraa meitä somessa:

Facebook: https://www.facebook.com/myrskylanyrittajat/

Twitter: https://twitter.com/myrskyrit

Instagram: https://www.instagram.com/myrskyrit/

Kotisivu: https://www.yrittajat.fi/paikallisyhdistykset/myrskylan-yrittajat/

Meillä on myös oma YouTube kanava!