17.3.2021 klo 22:17
Uutinen

Kuntatekniikka luo edellytykset yritystoiminnalle

Porvoon Yrittäjien ja Itäväylän yhdessä tuottamassa uudessa Mitä virkaa? -juttusarjassa esitellään yrittämiseen ja yrittäjyyteen Porvoossa sidoksissa olevia kaupungin viranhaltijoita.

Teksti ja kuvat: Merja Forsman / Itäväylä Viestintä Oy

Kuntatekniikan työ vaikuttaa suoraan ihmisten elinympäristöön, terveyteen ja viihtyvyyteen. Yrittäjille se luo edellytykset toiminnalle.

Kun lunta sataa taivaan täydeltä ja aurat lähtevät liikkeelle, kuntatekniikkapäällikkö Kari Hällström saa palautetta.

– Monesti olemme kuntalaisten mielestä auraamassa liian aikaisin tai myöhään, Hällström kertoo.

Tänä talvena lunta onkin riittänyt. Samaan aikaan, kun aurat pukkaavat valkoisia vaippoja, Hällströmin katse on jo myös pitkällä kesässä ja kuntatekniikan moninaisissa tehtävissä.

Kuntatekniikka hoitaa vaikka jokeen uponneen hirven

Mutta mitä kuntatekniikkapäällikkö siis tekee työkseen?

– Se onkin hyvä kysymys! Hällström hymähtää.Kuntatekniikkaan kuuluu perinteisesti infrastruktuurin suunnittelua ja rakentamista, viher- ja katualueiden rakentamista ja kunnossapitoa.

Sen lisäksi kuntatekniikassa muun muassa tehdään pilaantuneiden maiden urakointia, vuokrataan katutilaa esimerkiksi terasseilla ja vastataan joukkoliikenteestä.

– Sen minkä pystymme, nythän se on suurimmaksi osaksi markkinaehtoista, Hällström selventää.

Kuntatekniikan tehtäviin kuuluu myös liikennejärjestelyt: liikennevalot, pysäköintialueet ja pysäköinnin tarkastaminen sekä sataman hoito.

– Ja jos hirvi on uponnut jokeen, se on meidän yksikkömme, joka hoitaa sen. Moninaiset ovat meidän tehtävämme, Hällström sanoo.

– Johtoajatuksena tässä työssä on kehittäminen ja eteenpäin vieminen ja paremmaksi tekeminen, ongelmana on resurssien niukkuus.

Kari Hällström asuu puutalossa

Kari Hällström syntyi Lammilla. Nuorempana hän työskenteli Espoon kaupungilla liikennesuunnitteluyksikössä.

– Eräänä päivänä silloinen tyttöystäväni, nykyinen vaimoni, sanoi: ”Porvoossa olisi paikka vapaana, hae sinne, siellä on niitä puutaloja.

”Siitä eli vuodesta 1990 lähtien Hällström on työskennellyt Porvoon kaupungilla – ja asunut puutalossa.

– Ensin tein rakennusmestarin hommia, sitten suunnitteluinsinöörin ja suunnittelupäällikön hommia ja nyt olen kuntatekniikkapäällikkö.

Vapaa-ajalla Hällström käy salilla, liikkuu metsässä tyttärensä koirien kanssa ja pyöräilee, ja kävelee työmatkojaan. Paitsi nyt, kun korona on passittanut toimistotyöntekijät kotitoimistoihin.

Kuntatekniikka työllistää 84 henkilöä

Porvoon kuntatekniikassa työskentelee tällä hetkellä 84 henkilöä, joista 25 istuu toimistolla sekä lopuista 59:stä noin puolet katuvarikolla Tarmolassa ja puolet vihervarikolla Suistonhallilla.

– Jotkut luulevat, että kun tulee kunnalle, pääsee ikuiseen lepoon, Hällström naurahtaa.

– Se henkilöstön määrä, joka tämän kokoisessa kaupungissa meillä on – ja vieläpä kun on kehittyvä ja laajeneva kaupunki – jättää huomattavan alijäämään resursseihin. Henkilöstö alkaa olla todella väsynyt.

Hällströmin mukana henkilökuntaa valuu muualle ja uusia työntekijöitä on vaikea saada.

– Kunta on huono kilpailija, hän toteaa.

Kymmenessä vuodessa kuntatekniikan työt ovat muuttuneet radikaalisti. Velvoitteet ovat lisääntyneet ja raportoinnin määrä lisääntynyt.

– Kirjallisessa ja alustavassa selvittelyssä on jo paljon isompi työ kuin itse työssä. Vuorovaikutus ja lain vaatimat selvitykset vievät aikaa. Juridiikka on kytkeytynyt ihan kaikkeen, mitä teemme, Hällström selittää.

Henkilökunnan vähyyden lisäksi haasteena on varojen niukkuus.

– Ne kaikki tarpeet, joita Porvoossakin olisi korjausrakentamisessa: ei niihin ole varoja. Emme todellakaan ole kiusallaan tekemättä näitä asioita. Toisaalta on hyvä, kun tänne rakennetaan uutta ja kehitytään, mutta toisaalta rahat eivät silloin riitä perusparantamiseen.

”Olkaa ajoissa yhteydessä, kun tarvitsette jotakin”

Kuntatekniikan työ vaikuttaa suoraan ihmisten elinympäristöön, terveyteen ja viihtyvyyteen. Yrittäjille se luo edellytykset toiminnalle.

– Pyrimme vuoropuheluun asukkaiden ja paikallisten yritysten kanssa, Hällström painottaa.

– Pidämme tapaamisia yrittäjien kanssa, istun Porvoon elävä keskusta ry:n hallituksessa ja osallistumme muun muassa Vanhan Porvoon kauppiasyhdistyksen aamupalavereihin.

Kuntatekniikka tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa myös hankintojen ja ulkoistamisen kautta. Tällöin suositaan mahdollisimman paljon paikallista tarjontaa.

– Se on pyrkimyksemme, mutta aina paikallisista ei löydy sopivaa tekijää, Hällström selittää.

Hällströmin mukaan kuntatekniikka ottaa mielellään vastaan ideoita, miten he voisivat helpottaa ja mahdollistaa yrittäjien arkea.

Yksi tärkeä vinkki hänellä on asukkaille ja paikallisille yrittäjille.

– Olkaa ajoissa yhteydessä, kun tarvitsette jotain. Byrokratia on hidas ja kankea.

Porvoon Yrittäjien ja Itäväylän yhdessä tuottamassa uudessa juttusarjassa esitellään yrittämiseen ja yrittäjyyteen Porvoossa sidoksissa olevia kaupungin viranhaltijoita.

Seuraavassa jutussa haastattelussa kaupunkisuunnittelupäällikö Dan Mollgren.