Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kunta

Porvoon Yrittäjien kannanotto sujuvista lupaprosesseista

Sillä, miten kunta suhtautuu yrityksiin, on suuri merkitys yritysten investointipäätöksiin

Jos tontteja ja lupia saa nopeasti, yritykset pysyvät Porvoossa

Sillä, miten kunta suhtautuu yrityksiin, on suuri merkitys yritysten investointipäätöksiin. Jos Porvoon maankäyttöpolitiikka on järkevää ja kaava- ja lupaprosessit sujuvat, kaupunki houkuttelee yrityksiä.

Yritysten pysyvyys Porvoossa niin ikään on tärkeätä. Porvoon pitää pystyä vastaamaan sen omien yritysten kasvutarpeisiin.

Tätä kannattaa Porvoossakin miettiä, kun valmistaudutaan kuntavaaleihin. Kyseessä ovat paitsi kaupungin verotulot, myös työpaikat ja työllisyys.

Kunta suunnittelee maankäyttöä muun muassa yleiskaavalla ja asemakaavalla, kunnan strategioilla ja ohjelmilla, maapolitiikalla ja rakennusjärjestyksellä. Maankäytöllä kannattaa tukea uusien yritystonttien kaavoittamista ja mahdollistaa rakennusten sujuvaa käyttötarkoitusten muuttaminen.  

 

Yritysten hankkeisiin tarvitaan kaavoituksen lisäksi usein erilaisia selvityksiä ja lupia: esimerkiksi rakennuslupia ja toimenpidelupia. Käsittelyajat ovat tärkeimmät, ne kannattaa kehittää mahdollisimman lyhyiksi ja sellaisiksi, että yritykset voivat luottaa annettuihin käsittelyaika-arvioihin. Digitalisaatio, mm. lupapiste.fi, mahdollistaa hyvät ja tehokkaat viranomaispalvelut ja hankesuunnittelun. 

Kunnalla on harkintavaltaa myös siinä, kuinka byrokraattinen se lupa-asioissa on. Kunta voi esimerkiksi linjata, vaatiiko kioskin, lavan, hiihtohissin, varastoalueen tai parkkipaikan rakentaminen, mainoskyltin pystyttäminen tai energiaremontin toteuttaminen rakennusluvan, toimenpideluvan, toimenpideilmoituksen vai voiko toimenpiteen tehdä ilman ilmoitusta.  

 

Näitä asioita yrittäjät miettivät, kun valitsevat, ketä kuntavaaleissa äänestävät.  

Porvoon Yrittäjät ry hallitus

 

 

Toimistotukku Talka