Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Ei ole nähty sitten vuoden 2008: Lähes 40 prosentin kasvu

Kotimaiset verkkokauppiaat ottivat ison harppauksen eteenpäin viime vuoden loppupuolella.

Kotimaiset verkkokauppiaat ottivat ison harppauksen eteenpäin viime vuoden loppupuolella.

Erillistä verkkokauppaindeksiä julkaiseva Vilkas Group puhuu jopa historiallisesta muutoksesta.

Yhtiön mukaan indeksi kiihtyi viimeisen neljänneksen aikana jopa 37 prosentin kasvuun. Indeksi ottaa huomioon myynnin lisäksi verkkokauppojen tilausmäärät ja ostoskorin koon. Kasvuvauhdista kertoo jotain se, että edellisvuonna vastaavaan aikaan kasvua syntyi 8 prosenttia. Erityisesti joulumyynti oli vahvaa.

Vilkas Groupin toimitusjohtaja Matti Korkiakoski sanoo, että näin kovaa verkkokaupan kasvua ei ole nähty vuoden 2008 jälkeen.

– Rajusta noususta alkoi näkyä merkkejä jo Q3-kvartaalin aikana, mutta nyt saimme vahvistusta siihen, ettei ole kyse pienestä muutoksesta tai poikkeamasta, vaan merkittävästä murroskohdasta Suomen sähköisen kaupankäynnin historiassa, Korkiakoski uskoo.

Hänen mukaansa syitä verkkokaupan voimakkaaseen kasvuun on useita, mutta tärkeimpiä niistä ovat verkkokaupassa asioimisen mukavuus, edulliset hinnat ja niiden helppo vertailtavuus sekä tuotteiden hyvä saatavuus.

– Kuluttajien heikko luottamus omaan talouteen saa asiakkaat verkkoon vertailemaan hintoja. Verkossa vältytään turhilta heräteostoksilta, kuten esimerkiksi ravintolassa syömiseltä tai bensan kulutukselta. Nämä tekijät sopivat hyvin tähän aikaan, jolloin harkitaan tarkasti milloin, mitä ja mistä ostavat, Korkiakoski sanoo.

Loppuvuoden verkkokauppaindeksin voimakas nousu osoittaa, että kotimaiset verkkokaupat ovat suosiossa, hinnan ja saatavuuden pysyessä merkityksellisimpinä ostokriteereinä.

– Suuntaus on, että kuluttajat siirtyvät yhä voimakkaammin verkkokauppoihin, mitä kauppojen aukiolojen vapauttaminen tuskin hidastaa. Pidemmät aukioloajat tuovat etua verkkokaupan ja myymälän yhdistäneille kauppiaille. Asiakkaat arvostavat valinnanvapautta, kun voidaan ostaa mistä vain, milloin vain.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi