Etsi

Emergency banner

Suuri joukko yrittäjiä huolissaan: Huijauslaskuja jälleen liikkeellä

Suomen Yritystietopankki SYTP Oy on postittanut monelle yrittäjälle ilmoitusmaksutarjouksia, jotka näyttävät erehdyttävästi laskuilta.

Suomen Yritystietopankki SYTP Oy on postittanut monelle yrittäjälle ilmoitusmaksutarjouksia, jotka näyttävät erehdyttävästi laskuilta.

Suomen Yrittäjien neuvontapalveluihin ja Yrittäjäsanomien toimitukseen on tullut tiistaina lukuisia yhteydenottoja huijauslaskuista.

Yrittäjille on lähetetty kirjeitä, jotka tekstin mukaan ovat ilmoitusmaksutarjouksia, mutta ne näyttävät laskuilta. Huolestuneita yhteydenottoja on tullut ympäri Suomen.

Kirjeet on lähetetty Suomen Yritystietopankki SYTP Oy:n nimissä. Yritys ei ole vastannut Yrittäjäsanomien haastattelupyyntöön.

Monien kirjeen saaneiden yrittäjien mukaan SYTP ei ole ollut aiemmin missään yhteydessä yrityksiin, eikä sen kautta ole tilattu palveluita tai tuotteita.

Moni yrittäjä sai SYTP:ltä vastaavanlaisia kirjeitä kesäkuun alussa.

Tee tarvittaessa reklamaatio tai rikosilmoitus

Suomen Yrittäjien neuvontapalveluista muistutetaan, että aiheettomia laskuja, jotka eivät perustu sopimukseen tai tilaukseen, ei tarvitse maksaa.

– Tämänkaltaisiin saapuneisiin ”tarjouskirjeisiin” ei ole välttämättä tarvetta reagoida millään tavalla. Laskulta näyttävästä tarjouskirjeestä ei ole välttämätöntä reklamoida lähettäjälle, mutta reklamaation voi tehdä, jos haluaa. Siinä on hyvä korostaa, että yritysten välillä ei ole minkäänlaista sopimusta, mitään palvelua ei ole tilattu, eikä maksua tulla suorittamaan, kertoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Atte Rytkönen Yrittäjäsanomille.

– Myös rikosilmoituksen voi halutessaan tehdä, jos kokee tulleensa harhaanjohdetuksi, Rytkönen jatkaa.

Ei yhteyttä viranomaisrekistereihin

Monen yrittäjän lokakuussa saama kirje on päivätty lokakuulle, ja eräpäivä on esimerkiksi kymmenen päivän päässä päiväyksestä. Perittävä summa on monissa kirjeissä 249 euroa.

Laskuilta näyttävissä kirjeissä lukee, että ne yritykset, jotka eivät suorita maksua tiettyyn päivään mennessä, poistetaan SYTP:n tietokannasta. Lisäksi kerrotaan, että tietokantaan uudelleenmerkitsemisestä peritään erillinen, useiden satojen eurojen käsittelymaksu.

– Tämä on entisestään omiaan aiheuttamaan sekaannusta ja harhaanjohtavuutta, Rytkönen toteaa.

Kyseiset kirjeet eivät perustu minkäänlaiseen viranomaisrekisteriin, eikä yrityksillä ole minkäänlaista velvollisuutta maksun suorittamiseen.

Lisätietoa asiasta kaipaavat voivat soittaa Suomen Yrittäjien neuvontapuhelimeen 09 229 221.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi