Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Miljoonia potentiaalisia sijoittajia – Nämä suomalaisyritykset kiinnostavat nyt myös maailmalla

Monet suomalaisyritykset hakevat tuotteilleen rahoitusta globaaleilta joukkorahoitusalustoilta.

Monet suomalaisyritykset hakevat tuotteilleen rahoitusta globaaleilta joukkorahoitusalustoilta.

Useat suomalaiset kasvuyritykset ovat viime aikoina löytäneet tiensä myös globaaleille joukkorahoitusmarkkinoille.

Esimerkiksi Kickstarter- ja Indiegogo-alustoilla kerätään parhaillaan rahaa useille suomalaisille innovaatioille. Tuotteen voi nähdä suuri joukko ihmisiä, ja rahoitustavoite voidaan saada kasaan lyhyessäkin ajassa.

Vuonna 2009 avatun Kickstarterin kautta on rahoitettu tähän mennessä onnistuneesti yli 94 000 projektia. Rahaa eri projekteihin on virrannut kaikkiaan 1,7 miljardia euroa.

Vuonna 2008 avautuneen Indiegogon joukkorahoitusalustan kautta on rahoitettu satoja tuhansia projekteja. Sivuilla käy kuukausittain noin 15 miljoonaa kävijää.

Uudenlainen tietokone ja käyttöjärjestelmä

Perjantaina Kickstarterissa käynnistyi suomalaisen Solu Machines Oy:n uudenlaisen tietokoneen ja käyttöjärjestelmän rahoitus.

Oulussa valmistettava laite oli vain reilussa 12 tunnissa ennättänyt kerätä jo lähes 90 000 euroa. Rahoitusaikaa on jäljellä vielä 29 päivää.

Solu on kämmenen kokoinen tietokone, jota voidaan käyttää myös hiirenä, ja joka voidaan kiinnittää ulkopuoliseen näyttöön. Ensimmäinen erä laitteita on määrä saada markkinoille ennen vuodenvaihdetta, ja suurempi erä keväällä.

Kickstarterissa rahoitusta hakee myös älykkään lihalämpömittarin kehittänyt Apption Labs.

Yhdysvalloissa perustetun yrityksen taustalla on suomalainen Teemu Nivala, jonka kehittämä Meater-niminen tuote yhdistää ruokaan tökättävän paistomittarin pilvipalvelun kautta älypuhelimeen.

Rahaa on kertynyt jo yli 550 000 euroa. Rahoitushaku on auki vielä kuuden päivän ajan.

Rahoitusta kerryttää myös turkulainen pelifirma Bugbyte, joka on saanut Battlestation-pelilleen jo lähes 8 000 euroa. Rahoitusaikaa on jäljellä 16 päivää.

Nyt jo päättyneissä Kickstarterin rahoituskohteissa on menestynyt muun muassa vipukirvestä myyvä Vipukirves Heikki Oy.

Vipukirveen on kehittänyt Heikki Kärnä. Syyskuussa päättyneestä New Leveraxe -kirveen joukkorahoituksesta kertyi lähes 200 000 euron potti.

Maailman ensimmäinen paloturvallinen kännykkälaturi

Indiegogossa rahoitusta hakee tällä hetkellä muun muassa uutta Iron Sky -elokuvaa tuottava Iron Sky Universe Oy.

Alkuperäinen rahoitustavoite saavutettiin jo tammikuussa, mutta Indiegogo sallii menestyksekkäiden kampanjoiden jatkaa rahoitustaan.

Indiegogon alustalla rahaa on tähän mennessä kertynyt jo lähes 540 000 euroa. Siitä on vielä matkaa suomalais-saksalaisena yhteistyönä toteutettavaan elokuvan kokonaisbudjettiin, joka on noin 17 miljoonaa euroa.

Scifi-elokuvan kuvausten on määrä alkaa loppuvuodesta Belgiassa.

Myös Asmo Solutions Oy on jatkanut rahoitusikkunaansa Indiegogossa, vaikka saavutti jo alkuperäisen tavoitteensa moninkertaisesti kesäkuussa.

Oululainen startup-yritys on tähän mennessä kerännyt Asmo-laturilleen runsaat 77 000 euroa.

Yrittäjä Asmo Salorannan kehittämässä laturissa ei kulje sähkövirtaa, kun sitä ei ole kytketty kännykkään, ja se on tiettävästi maailman ensimmäinen paloturvallinen kännykkälaturi.

Indiegogossa on menestynyt myös ravinteikkaan juotavan juoman kehittänyt Ambronite Oy. Ravitsemussuositukset täyttävä juoma keräsi heinäkuussa päättyneellä kampanjallaan noin 90 000 euroa.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi