Etsi

Rakennusalan yrittäjä kirjoittaa runoja rakennusalan rankasta huumorista – ”Runous voi olla raakaa ja julmaa”

Rakennusyrittäjä julkaisi jo neljännen runokirjansa.

Rakennusyrittäjä julkaisi jo neljännen runokirjansa.

Rakennuspalvelu Suomen Jotar Oy:n yrittäjä Mika Lehto istuu työmaalla kottikärryn päällä lehtiö kädessä ja kirjoitta runoa.

– Olen ollut jo kouluajoista asti kiinnostunut kirjoittamisesta. Aluksi kirjoitin novelleja, mutta sitten runous tyylilajina alkoi kiehtoa. Runoudesta tulikin minulle pian läheinen harrastus ja henkireikä. Materiaalia alkoi kertyä, ja vuonna 2005 julkaistiin ensimmäinen runokirjani. Sen jälkeen olen julkaissut neljä runokokoelmaa, joista uusin Sateenkaarisiipi ilmestyi helmikuussa, Lehto kertoo.

Lehdon runot eivät juuri kukkakedoilla leijaile, vaan aiheet löytyvät arjesta.

– Ammennan aiheita arjestani. Oma alani eli rakennusala on sellainen, että siellä on rankkaa huumoria, ja sieltä saakin paljon ideoita runoihin. Joskus poimin aiheita myös uutisista, dokumenteista ja sellaisista. Aina on tutka päällä aiheiden löytämiseen.

Mika Lehdolle runous on myös tapa rentoutua raskaan päivän jälkeen.

– Runot ovat mukava temmellyskenttä, jonka avulla pääsen irti muusta arjesta ja työkuvioista. Yleensä kirjoitan runoja iltaisin, kun lapset ovat menneet nukkumaan. En tiedä lukevatko työkaverini rakennustyömailla runoja, mutten ainakaan ole koskaan saanut mitään negatiivista palautetta harrastuksestani, Lehto sanoo.

Rakennusyrittäjän ja runoilijan mukaan runous taipuu moneen.

– Sen ei tarvitse olla vain hempeää tai leijailevaa. Runous voi olla raakaa, julmaa tai traagista, ja vaikka samassa tekstissä myös hauskaa ja kaunista. Runoilla voin sanoa vähällä paljon.

Vuonna 1994 perustettu perheyritys Rakennuspalvelu Suomen Jotar Oy tekee sekä korjaus- että uudisrakentamista.

 

Lotta Tammelin

lotta.tammelin@yrittajat.fi