Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Irakiin pullonkorkkeja vievä yritys: "Meni hyvin, kunnes tuli Isis-ongelma"

Suomen suurimmat panimot ostavat korkkinsa ulkomailta. "Ollaan oltu pakotettuja lähtemään", kertoo Finn-Korkki Oy:n toimitusjohtaja. Yrityksen liikevaihdosta 95 prosenttia on vientiä.

Pohjoismaiden ainoa metallipullonkorkkeja valmistava yritys toimii Hämeenlinnassa.

Finn-Korkki Oy:n liikevaihto on kasvanut viime vuosina tasaisesti, mutta markkinatilanne on toimitusjohtaja Rolf Nygårdin mukaan nurinkurinen.

– Markkinat ovat muuttuneet. Raaka-aine tuodaan ulkomailta, korkit tehdään Suomessa, ja sitten ne viedään ulkomaille, Nygård kertoo Yrittäjäsanomille Hämeenlinnassa.

Suomen suurimmat panimot ovat Nygårdin mukaan ostaneet korkkinsa ulkomailta sen jälkeen, kun ne ovat siirtyneet ulkomaiseen omistukseen. Nygård on tästä harmissaan.

– Suomen korkkibisnes on menetetty. Ollaan oltu pakotettuja lähtemään. Olisi paljon helpompaa, kun myisimme Suomessa ja pikkuisen vain vietäisiin, eikä näin päin.

Suomessa Finn-Korkki myy korkkeja Olville sekä pienpanimoille. Suurin osuus yrityksen Suomen liikevaihdosta koostuu kuitenkin jostain ihan muusta kuin korkeista.

Käytävältä kuuluu ukkosen jylinää, kun Nygård rahtaa paikalle ilmavirrassa kumisevia peltejä. Reikäisissä romualumiini- ja tinapelleissä on kussakin noin 500 pullonkorkin mentävää reikää.

– Tämä kierrätysmateriaali muodostaa suurimman osan Suomen liikevaihdosta, Nygård kertoo.

Finn-Korkki on erikoistunut rengaskorkkeihin, mutta tuotevalikoimiin kuuluu myös Suomen suosituinta korkkimallia eli kruunukorkkia. Sitäkin tosin menee kotimaan sijaan enemmän ulkomaille.

– Myymme kruunukorkkia Australiaan, muttemme 80 kilometrin päähän Keravalle tai Lahteen, Nygård kertoo.

Maailmanpoliittiset kriisit vaikeuttavat vientiä

Finn-Korkin liiketoiminnasta noin 95 prosenttia on vientiä. Yritys vie korkkeja noin 40 – 50 maahan, joista suurin osa on Euroopassa. Viime vuosina mukaan on tullut yhä enemmän Etelä-Amerikan ja Aasian maita.

Ylimääräisiä sydämen tykytyksiä ovat aiheuttaneet muun muassa vienti Libyaan, Irakiin ja Ukrainaan.

– Irakissa meni hyvin, kunnes tuli Isis-ongelma. Pitää odottaa, että tilanne rauhoittuu, Nygård kertoo.

Libyaan on kuluvana vuonna mennyt vain yksi kontti.

Ukrainaan Finn-Korkki on vienyt korkkeja jo parisenkymmentä vuotta. Yrityksellä on iso asiakas muun muassa itäisessä Ukrainassa teollisuuskaupunki Donetskissa. Ukrainan kriisin myötä vienti on hankaloitunut, mikä heijastuu jo Finn-Korkin liiketoimintaan.

– Nykyinen tilanne on vaikuttanut liikevaihtoon, tulokseen ja työtilanteeseen, Nygård kertoo.

Finn-Korkki Oy:n liikevaihto oli viime vuonna yli 9,1 miljoonaa euroa. Yrityksen toimistolla ja tehtaassa Hämeenlinnassa työskentelee noin 40 työntekijää.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Twitter: @KatriSimola