Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kasvuyrityskisan voittaja: "Markkinat liian suuret edes ymmärtää"

Kuopiolaisyritys kehittänyt menetelmän, jolla sähköjohdon hyötysuhde muuttuu radikaalisti. Potentiaaliset markkinat satoja miljardeja euroja.

Kuopiolaisyritys kehittänyt menetelmän, jolla sähköjohdon hyötysuhde muuttuu radikaalisti. Potentiaaliset markkinat satoja miljardeja euroja.

Kuopiolainen Spindeco on voittanut valtakunnallisen Kasvu Open -kasvuyrityskilpailun startup-sarjan. Kilpailu ratkesi Jyväskylässä perjantaina. Spindecon liikeidea perustuu sähkönjohtimen manipulointiin liittyvään pinnoiteinnovaatioon, jolla saadaan minkä tahansa sähkölaitteen hyötysuhdetta parannettua.

Spindecon toimitusjohtaja Petteri Koljosen mukaan yrityksen keksinnön potentiaali on valtava. Kansainvälinen rakennusteollisuus voi saada satojen miljardien eurojen säästöt materiaalikustannuksissa, kun sähköjohdon hyötysuhde paranee eli sähkövirtaa menee vähemmän hukkaan ja hukkalämpöä ei synny juuri lainkaan.

- Markkinat ovat niin suuret, ettei sitä voi edes ymmärtää. Siksi olemme pitäneet matalaa profiilia tähän asti, sillä patentointi on vielä kesken, Koljonen totesi.

Liiketoimintansa jo vakiinnuttaneiden, mutta kovaa kasvua hakevien yritysten Start again -sarjan voitti jyväskyläläinen Sleipner Finland. Yritys on kaivosalalle keskittynyt laitetoimittaja, joka on ratkaissut asiakkaidensa raskaiden telakoneiden siirto-ongelmat.

- Tuotettamme voisi kuvailla niin, että laitamme telakoneille rullaluistimet jalkaan, myynti- ja markkinointijohtaja Janne Pöllänen kuvaili.

Sleipner arvioi markkinapotentiaalikseen jopa 15 miljardia euroa.

- Sleipner Finlandin pää on pilvissä, mutta jalat tiukasti maassa. Meillä on tavoitteet korkealla ja valmiudet niiden toteuttamiseen. Nyt on läpilyönnin aika, toimitusjohtaja Tomi Korhonen uskoi.

Kasvuyrityskilpalun tuomaristo jakoi kunniamaininnan startup -sarjassa oululaiselle Meontrustille, jonka tuote MePIN on tunnistusjärjestelmä 3D-turvatekniikkaa käyttäville korttimaksuille. Start again -sarjassa kunniamaininnan sai kajaanilainen energiatehokkaita valaistusratkaisuja kehittävä, valmistava ja toimittava Valtavalo.

- Uskomme, että tästä oikeasti saadaan aikaan iso juttu niin taloudellisesti kuin työllistäjänä, Meontrustin perustaja Janne Parkkila sanoi.

- Valtavalo on kasvanut tasaisesti tähän asti. Haemme vahvaa kasvua myös jatkossa. Pystymme tarjoamaan kilpailijoita pidempää valaistuksen käyttöikää. Jokainen tuotteemme testataan, minkä vuoksi niillä on myös pitkä takuu, Valtavalon toimitusjohtaja Markku Laatikainen taustoitti.

Teppo Kuittinen

teppo.kuittinen@yrittajat.fi