Etsi

Emergency banner

Osatyökykyiselle on hyvä olla selkeä työnkuva

Osatyökykyisten palkkaaminen voi olla työnantajille kannattavaa ja tuoda myös monia hyötyjä. Kahvilayrittäjä neuvoo tutustumaan henkilöön ensin harjoittelun kautta.

Osatyökykyisten palkkaaminen voi olla työnantajille kannattavaa ja tuoda myös monia hyötyjä. Kahvilayrittäjä neuvoo tutustumaan henkilöön ensin harjoittelun kautta.

VATES-säätiön mukaan osatyökykyisten työllistyminen on keskeinen tekijä työurien pidentämisessä. Osatyökykyisten palkkaamiseen on tarjolla useita tukimuotoja, jotka alentavat työnantajan kustannuksia jopa 20-60 prosenttia, säätiö on laskenut.

Moni työnantaja empii osatyökykyisen palkkaamista.
– Osatyökykyisiä palkkaaville tarjolla olevia tukimuotoja ovat palkkatuki, työolosuhteiden järjestelytuki, työhönvalmennus, apuvälinetuki, kuljetus- ja avustajakorvaukset sekä työkokeilupalvelu, VATES-säätiön tutkija Harri Hietala kertoo.

– Rahallisen hyödyn lisäksi osatyökykyisten palkkaaminen tuo yrityksille ja muille työyhteisöille muutakin hyötyä. Erilaiset työntekijät monimuotoistavat työyhteisöjä, johtaja Mika Wilén Manpower Groupista toteaa.

Ensin harjoitteluun

Rekrytoinnin riskit vähenevät merkittävästi työvalmennuksen kautta. Helsinkiläisen Kahvila Uppopullan yrittäjä Saara Salonen kertoo Downin syndroomaa kärsivän Kimmo Pulkkisen olleen hänellä töissä jo kahdeksan vuotta.
– Hän on ahkera ja tunnollinen. Henkilö kannattaa ottaa ensin harjoitteluun. Tutustuminen vie työnantajilta ennakkoluuloja ja palkkaaminen helpottuu. Harjoittelu myös sitouttaa työntekijän.

Salonen kertoo, että Kimmon piti tehdä vain yksi työharjoittelu kahvilassa ja muut harjoittelut eri paikoissa. Toisin kävi. Kimmo tykkäsi kahvilasta niin paljon, että tuli takaisin.
– Hän alkaa olla lähellä eläkeikää 44-vuotiaana, ja tekee neljää neljän tunnin päivää. Osatyökykyisen ruokatauko on myös tavallista pidempi.

Salonen ei ole käyttänyt saatavilla olevaa rahallista tukea, mutta työntekijällä on kaupungilta työvalmentaja, johon saa tarvittaessa yhteyden.

Näin homma toimii

Työnantajan pitää ottaa huomioon osatyökykyisen rekrytoimisessa, että hänelle on selkeä työnkuva.

– Kimmolta ei voi vaatia ihan samaa kuin muilta. Monessa työpaikassa voi olla vaikea löytää selkeää muuttumatonta työnkuvaa. Työpäivän pitää mennä samalla kaavalla.

– Hän tuo positiivisuutta ja suvaitsevaisuutta työyhteisöön.

Suomessa on tällä hetkellä lähes 90 000 vajaakuntoista työnhakijaa. Työkyvyttömyyseläkkeellä olevista 260 500 henkilöstä noin 10 prosenttia on osatyökyvyttömyyseläkkeellä.

Tietoa osatyökykyisten palkkauksen tukimuodoista, VATES-säätiö

Yrittäjäsanomat 
'); // -->