Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Vakava viesti! Yritysten määrä romahtanut kaupassa

Kaupan alan yritysten määrä on romahtanut tänä vuonna, kun kulutuksen hiipuminen on syönyt alan kannattavuutta.

Kaupan alan yritysten määrä on romahtanut tänä vuonna, kun kulutuksen hiipuminen on syönyt alan kannattavuutta.

Tammi-huhtikuussa kaupan alalta hävisi yrityksiä lähes 13 prosenttia. Suurin kato on käynyt erikoiskaupassa.

- Yksityisen kulutuksen hiipuminen näkyy kauppojen määrän vähenemisenä. Lisäksi ulkomainen verkkokauppa on syönyt etenkin pieniä erikoiskauppoja. Tästä kehityksestä on varoitettu jo kauan, ja nyt se näyttää toteutuvan, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo.

Koko kauppa kääntyi viime vuonna miinukselle, mutta vähittäiskaupan volyymi kasvoi edelleen prosentin. Kauppa onkin pitänyt kasvua yllä Suomessa. Taantuva kansantalous ja työllisten määrän pieneneminen eivät kuitenkaan enää anna edellytyksiä kaupan kasvulle. Kauppaa on myös kuritettu jo pitkään kiristyvällä verotuksella.

Kaupan liiton ennusteen mukaan koko kaupan liikevaihdon volyymi, eli hintavaihteluista puhdistettu liikevaihto, pienenee tänä vuonna noin neljä prosenttia. Vähittäiskaupassa volyymi supistuu prosentilla ja tukkukaupassa neljä prosenttia. Autokaupassa pudotus on suurin, vaikka autokaupan kehitys tasaantuukin loppuvuodesta.

Ensi vuonna koko kauppa kääntyy hitaaseen, alle parin prosentin kasvuun, mutta vähittäiskaupassa kasvu jää puoleen prosenttiin.

Synkät ajat näkyvät myös yksityisen sektorin suurimman työllistäjän työllisyydessä. Hidas myynnin kehitys ei nimittäin riitä pitämään kaupan työllisyyttä viime vuosien tasolla. Tänä vuonna koko toimialan työllisyys pienenee kaksi prosenttia. Ensi vuonna työllisyyden ennustetaan pysyttelevän vuosien 2009–2010 tasolla.

Suomen talouden tila on vaikea eikä selviä kysynnän kasvun lähteitä ole näkyvissä. Kaupan kannalta harjoitettu talouspolitiikka on ollut epäonnista: matalalla korkotasolla on kannustettu kotitalouksia velkaantumaan ja veropolitiikalla on leikattu ostovoimaa.

- Kansantalous ja vienti eivät kasva yksityistä kulutusta kurittamalla. Talouspolitiikalla on rangaistu kauppaa ja palveluja. Päättäjien olisi hyvä ymmärtää, ettei poliittisilla päätöksillä luoda kasvua, mutta kasvun edellytykset niillä voidaan tuhota, Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala linjaa.

Yrittäjäsanomat
'); // -->