Etsi

Johtaminen

Finaalissa kisaa kova viisikko – Vientiin satsataan täysillä

Vuoden nuori yrittäjä -kilpailun finaaliin on valittu viisi yrittäjää.

Suomen Yrittäjien järjestämän Vuoden nuori yrittäjä -kilpailun finalistit on valittu.

Valtakunnallisen kilpailun kärkiviisikko on PaaPii Design Oy:n yrittäjä Anniina Isokangas, 35, Kokkolasta, Biancaneve Oy:n Elina Loueranta, 33, Tampereelta, Funrun Finland Oy:n Markus Niemelä, 32, Raumalta, Finnchat Oy:n Roope Rämänen, 29, Jyväskylästä sekä Suomen Saneerauspalvelu Oy:n Sami Takkula, 26, Vantaalta.

PaaPii Design Oy on vuonna 2011 perustettu vaatetustuotteiden ja kangaskuosien suunnitteluun ja valmistukseen keskittynyt yritys.

Viime vuonna Keski-Pohjanmaalla toimivan yrityksen liikevaihto oli miljoona euroa, josta kolme neljäsosaa kertyi viennistä. Yritys työllisti viime vuonna neljä henkilöä.

– Blogini ja sosiaalinen media laajemmin on alusta asti antanut mahdollisuuden toimia kansainvälisesti. Toivoisin kansainvälisyyden kehittyvän entisestään, yrittäjä Anniina Isokangas kertoo.

Myös Biancaneve Oy toimii tekstiilialalla. Vuonna 2013 perustettu pirkanmaalaisyritys valmistaa urheiluvaatteita sekä esiintymisasuja muun muassa taitoluistelijoille ja fitness-urheilijoille.

Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna puoli miljoonaa euroa ja yritys työllisti neljä henkilöä.

– Tavoitteemme on kasvaa ja kansainvälistyä. Olemme esimerkiksi lähdössä elinkeinoministerin kanssa delegaatiomatkalle Koreaan ja Japaniin. Lisäksi kehitämme Tekesin avustuksella verkkokauppaamme uutta järjestelmää, joka ottaa asiakkaan mitat webkameran avulla, yrittäjä Elina Loueranta kertoo.

Väriestejuoksulla on kysyntää

Satakuntalainen Funrun Finland Oy järjestää väriestejuoksutapahtumia Suomessa ja Euroopassa. Toissa vuonna perustetun yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 1,2 miljoonaa euroa ja yritys työllisti yhden henkilön.

– Kysyntää riittää. Tänä vuonna kansainvälistyminen jatkuu kesällä Englannin lisäksi ainakin Saksaan, Ranskaan, Ruotsiin, Italiaan, Espanjaan ja talvella Arabiemiraatteihin. Sen lisäksi uusia maita on jatkuvasti työn alla. Yhdysvalloissa jatkamme touhua loppuvuodesta, jos aika ja puhti riittävät, Markus Niemelä sanoo.

Finnchat Oy on verkkokauppojen ja -sivustojen livechat-palveluita tuottava yritys Keski-Suomesta. Vuonna 2012 perustetun yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 1,9 miljoonaa euroa ja se työllisti 57 henkilöä. Yritys on avannut viime vuonna toimipisteen Saksaan.

– Alkuvuodesta laajensimme tuotteitamme niin, että tarjoamme nyt myös pelkkää teknologiaamme ilman chat-asiakaspalvelijoita asiakkaille teknologisena ratkaisuna. Se antaa mahdollisuuksia kansainvälistymiseen. Tällä hetkellä sataprosenttinen fokus on Saksan markkinoiden avaamisessa, yrittäjä Roope Rämänen kertoo.

Suomen Saneerauspalvelu Oy on kattoremontointiin erikoistunut yritys pääkaupunkiseudulta. Vuonna 2001 perustettu yritys siirtyi nykyisen yrittäjän johtoon omistajanvaihdoksen kautta vuonna 2010.

Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 7,4 miljoonaa ja yritys työllisti 30 henkilöä.

– Kattoala on muuttunut viime vuosina paljon, ja kehityksessä pitää pysyä mukana. Esimerkiksi katoissa käytettävät materiaalit ovat parantuneet. Enää asiakkaat eivät halua niinkään tehdä mahdollisimman edullisesti, vaan sen sijaan laadukkaasti. Nykyään asiakkaat ovat tietoisempia siitä, että katon pitää kestää aikaa, yrittäjä Sami Takkula toteaa.

Yrittäjyys kiinnostaa yhä useampaa nuorta

Vuoden nuori yrittäjä 2016 julkistetaan Nuorten Yrittäjien valtakunnallisessa Get Together -tapahtumassa Jyväskylässä 20. toukokuuta.

Yksityisyrittäjäin Säätiö tukee kolmen parhaan palkitsemista yhteensä 30 000 eurolla. 

- Yrittäjyys kiinnostaa tuoreiden selvitysten mukaan entistä useampaa nuorta ja opiskelijaa. On mahtavaa, että pystymme tarjoamaan heille kilpailumme kautta innostavia esimerkkejä nuorista menestyneistä yrittäjistä eri aloilta ja eri puolelta maata, Nuorten Yrittäjien toiminnasta Suomen Yrittäjissä vastaava järjestöpäällikkö Joonas Mikkilä sanoo.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi