Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Pienyrittäjät arkailevat yhä – Lähes puolet kokee sen pakoksi

Vain kolmannes ajattelee, että digitalisaatio on omalle yritykselle kilpailuetu.

Moni pienyritys arkailee yhä digitalisaation kanssa. Kuluvana vuonna pienyritykset aikovat satsata digitalisaatioon maltillisesti, todetaan OP-pankin tuoreessa tutkimuksessa.

Lähes puolet pienyrittäjistä kokee digitalisaation enemmän pakkona kuin kilpailuedun tuojana. Vain kolmannes on sitä mieltä, että digitaalisuus tuo yritykselle etua verrattuna alan muihin toimijoihin. 

– Tämä on haaste kaikille digipalveluiden tuottajille. Meidän on pystyttävä tarjoamaan pienyrittäjille digipalveluja, joiden konkreettiset hyödyt liiketoiminnalle on helppo todeta, sanoo OP Yrityspankin johtaja Heikki Peltola tiedotteessa.

Tiedot perustuvat OP-pankin Taloustutkimus Oy:llä teettämästä tutkimuksesta. Huhtikuussa verkkokyselynä toteutettuun kyselyyn vastasi 272 yrittäjää, jotka työllistävät kukin alle kymmenen henkilöä.

Kuluttajat edellä pankkipalveluissa

Noin 80 prosenttia pienyrittäjistä aikoo satsata taloushallintonsa digitalisoimiseen seuraavan vuoden aikana. Merkittäviä panostuksia suunnittelee silti vain harva: kuusi prosenttia vastaajista.

Noin kolmannes pienyrityksistä odottaa digitalisaation helpottavan muun muassa laskutusta ja laskujen maksua.

Digitaalisten pankkipalveluiden käyttö on pienyrittäjien keskuudessa yleistä. Pienyrittäjistä 82 prosenttia käyttää tällä hetkellä digitaalisia pankkipalveluita.

Se on kuitenkin vähän verrattuna kuluttajiin, joiden keskuudessa osuus on lähes sata prosenttia.

Ajan ja oman osaamisen puute jarruttaa

Digitalisoimista jarruttavat ajanpuute, oman osaamisen riittämättömyys sekä vaikeus vertailla eri palveluita, yrittäjät kertovat.

Peltola arvioi, että digitalisaation avulla voidaan tasoittaa isojen ja pienten yritysten mahdollisuuksia löytää ja tavoittaa eri kohderyhmiä.

– Oikein hyödynnettynä digitalisaatio tarjoaa pienyrityksille runsaasti mahdollisuuksia myös toiminnan kehittämiseen ja yritystoiminnan perusrutiinien tehostamiseen, Peltola sanoo.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi