Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Raha

Tavoitteena saada pk-yrityksille 25 miljoonaa vuodessa – Palvelun suosio ylitti odotukset

Uusi joukkorahoituspalvelu toimii välittäjänä pk-yritysten ja sijoittajien välillä.

Monet pk-yritykset ja sijoittajat ovat löytäneet toisensa uuden joukkorahoituspalvelun kautta. Välityspalvelusta vastaava Joutsen Rahoitus tiedottaa, että maaliskuun lopussa avautuneen markkinapaikan suosio on ylittänyt odotukset.

– Joutsen Rahoitukseen on jo nyt rekisteröitynyt lähes 200 sijoittajaa, ja heiltä kerätty sijoituspääoma on yhteensä noin miljoona euroa. Lainoja pk-yrityksille on kuukaudessa myönnetty jo 250 000 euron arvosta, kertoo toimitusjohtaja Antti Suorsa tiedotteessa.

Joutsen Rahoitus toimii yrityslainojen välittäjänä rahoitusta hakevien yritysten ja sijoittajien välissä. Sen omistavat Suomen Pankkiiriliike ja yrityksen toimiva johto.

Joutsen Rahoituksen tavoitteena on saada palveluun rekisteröityneet sijoittajat rahoittamaan suomalaisia pk-yrityksiä 25 miljoonalla eurolla jo ensimmäisen vuoden aikana.

Huhtikuun aikana sijoituksille avoimia lainoja on kertynyt tarjolle 1,7 miljoonan euron edestä ja uusia lainoja on nyt käsiteltävänä noin 10 miljoonan euron edestä.

Uutta rahoitusmuotoa käytetään sekä perinteisen pankkilainan sijaan että lisärahoituksena sen rinnalla. Suorsan mukaan palvelulle on selkeää tilausta.

– Pankkien uudet pääomavaatimukset loivat pk-yritysten rahoitukseen selkeän tyhjiön, jota Joutsen Rahoitus nyt osaltaan täyttää. Haettujen lainojen summat ovat vaihdelleet 30 000 eurosta miljoonaan. Rahoitusta on haettu sekä yritysten käyttöpääoman lisäämiseksi että investointeja varten, hän kertoo.

Lainan takaisinmaksuaika on puolesta vuodesta viiteen vuoteen. Korko puolestaan 6–20 prosenttia, riippuen yrityksen taloustilanteesta.

Lainaa hakevien yritysten lainankantokyky, lainan korkoprosentti sekä mahdollinen takaustarve määritellään automaattisesti. Yhteistyössä Suomen Asiakastieto Oy:n kanssa luodun automatikan kerrotaan nopeuttavan rahoitushakemusten käsittelyä.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi