Etsi

Emergency banner

Laki

Soten valinnanvapaus etenee: ”Jääkö pk-yrityksille vain alihankkijoiden rooli?”

Sote-palvelujen tuottajille halutaan uudistuksessa turvata mahdollisuus tehdä palvelualoite. Selvityshenkilöiden ehdottamassa mallissa sosiaali- ja terveyskeskus voisi olla julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin ylläpitämä.

Näin linjasi professori Mats Brommelsin asiakkaan valinnanvapautta sote-uudistuksessa selvittänyt työryhmä.

Palvelualoite on yrityksille ja järjestöille tarjottu mahdollisuus tehdä aloite kaupungin palvelutehtävän kilpailuttamisesta ja ulkoistamisesta tai kokonaan yksityistämisestä, jos yritys voi itse tuottaa palvelua laadukkaammin ja halvemmin. Jyväskylä kokeili palvelualoitetta vuoden verran. Kokeilu loppui maaliskuun lopussa.

Suomen Yrittäjät kannattaa palvelualoitetta.

Työryhmän esityksen mukaan palvelu olisi kuitenkin aina julkisesti määriteltyä, rahoitettua ja läpinäkyvää. Työryhmä selvitti myös soten rahoitusta. Maan hallituksen on tarkoitus linjata valinnanvapautta kesäkuun aikana.

– Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa on varmistettava, että pienet sote-yritykset pääsevät mukaan tuottamaan palveluita. Nyt uhkana on, että yrityksiltä vaaditaan liian laajaa palveluvalikoimaa, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Pienten tuottajien aseman varmistaminen asiakkaiden etu

Suomen Yrittäjien mukaan on hyvä, että työryhmän tavoitteena on mahdollistaa pienten ja keskisuurten kotimaisten sote-yritysten mahdollisuus tarjota palveluita.

– Näyttää kuitenkin siltä, että työryhmän esittämältä sosiaali- ja terveyskeskukselta ollaan vaatimassa niin laajaa palveluvalikoimaa, että se tekee vaikeaksi pienten ja uusien yritysten pääsyn palvelutuotantoon muuten kuin alihankkijoina, Kujala arvioi.

Työryhmä perustelee sote-keskuksen laajaa palveluvalikoimaa integraatiolla eli sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluketjujen yhtenäistämisellä. Kujala huomauttaa, että tämä suosii isoja toimijoita, mutta ei takaa ehjiä palveluketjuja.

– Sote-keskusten kannattaisi tarjota vain käytetyimmät peruspalvelut. Saumattomat palveluketjut varmistetaan nykyaikaisilla tietojärjestelmillä ja yritysten verkostoilla, ei yhdellä isolla tuottajalla. Asiakkaalla pitää olla mahdollisuus valita myös pieni palveluntuottaja.

– Näin palveluja syntyy helpommin myös pienemmän asukasmäärän alueille. Se tukee lähipalveluja ja alueiden elinvoimaa.

Valinnanvapautta kahdessa tasossa

Selvityshenkilöiden mallissa asiakas valitsisi ensisijaiseksi asiointipaikakseen sosiaali- ja terveyskeskuksen, joka tarjoaa valikoiman peruspalveluja. Muiden palveluntuottajien palveluita asiakas voisi valita sosiaali- ja terveyskeskuksen lähetteen, palveluohjauksen tai maakunnan viranomaisen tekemän etuuspäätöksen perusteella.

Sosiaali- ja terveyskeskus voisi muodostua eri palveluntuottajista, jotka verkostoituvat tai käyttävät alihankkijoita.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi