Etsi

Emergency banner

Talous

Pk-yritykset saavat kouluarvosanan 8+

Rahojen riittävyys teki palvelualasta luokan priimuksen, selviää Talenomin selvityksessä.

Pk-yritykset ovat tilinpäätöstiedoilla mitattuna hyvässä kunnossa. Ne saavat kouluarvosanaksi yhteensä 8+. Kannattavuudesta arvosana on 7-, rahojen riittävyydestä 9+ ja vakavaraisuudesta 8½.

Tiedot perustuvat Talenomin otantaan yhteensä 2 400:sta pk-yrityksestä. Tilitoimisto tutki yrityksiä, joiden liikevaihto asettui 100 000 euron ja 10 miljoonan euron välille. Mukana olevien yritysten tilikausi päättyi joulukuun loppuun.

Koko pk-yrityskentän lisäksi selvityksessä tarkasteltiin rakentamisen, palveluiden, kaupan ja teollisuuden alojen tilannetta.

Palveluala on luokan priimus. Se saa kokonaisarvosanaksi 9+. Kannattavuudesta ala saa 8, rahojen riittävyydestä 10 ja vakavaraisuudesta 9+.

Rakennusalan kokonaisarvosana on toiseksi paras, 8½. Kannattavuudesta tulee 8-, rahojen riittävyydestä 9+ ja vakavaraisuudesta 8+.

Kaupan alan todistuksessa kokonaisarvosana on 8-. Kannattavuudesta ala saa 7½, rahojen riittävyydestä 7+ ja vakavaraisuudesta 8½.

Teollisuus joukon hännillä

Teollisuus pitää joukon perää kokonaisarvosanallaan 7+. Kannattavuudesta ala saa vain 5+, mutta sekä rahojen riittävyydestä että vakavaraisuudesta 8+.

Teollisuuden mediaani käyttökate oli viime vuonna 8,4 prosenttia, mitä voidaan pitää erittäin heikkona. Tyydyttävään kuntoon vaadittaisiin noin 14:ää prosenttia.

Talenomin toimitusjohtaja Harri Tahkola toteaa, että kuluttajien ostovoimaa pitäisi parantaa nyt, kun yritysten ovat vielä hyvässä kunnossa.

– Voisi sanoa, että pk-yritykset ovat toistaiseksi vielä hyvin terveitä, mutta kipuilua on odotettavissa, jos kasvua joudutaan vielä odottamaan, Tahkola sanoo.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi