Etsi

Myynti

87-vuotias yrittäjä löysi jatkajan lehti-ilmoituksella –”Perusidean säilyttäminen oli toiveeni”

Turkulaisen Tolmuset Oy:n liiketoiminta siirtyi konkarilta toiselle lehti-ilmoituksella.

Hilda Tolmunen ja Eero Salonen tekivät kaupat vuosikymmeniä toimineesta ravintolasta aiemmin keväällä.

Kun 87-vuotias Hilda Tolmunen näki Eero Salosen sanomalehteen jättämän ilmoituksen, hän oli vakuuttunut. Salonen kertoi kahdessa rivissä halukkuudestaan ostaa toiminnassa olevan ruokaravintolan liiketoiminta.

Tolmunen otti yhteyttä ilmoituksen jättäjään eikä keskustelujen jälkeen ollut epäilystäkään, etteikö juuri Salonen olisi oikea jatkaja Tähti-baarille, joka on toiminut Turun keskustan kupeessa vuosikymmeniä.

–  Tiedän, että kiinnostuneita ostajia oli muitakin. Minulle oli kuitenkin tärkeää, että Tähti-baarissa tarjotaan myös jatkossa laadukasta kotiruokaa. Uusi yrittäjä tuo ravintolan toimintaan omat mausteensa, mutta perusidean säilyttäminen oli toiveeni, Tolmunen painottaa.

Yrittäjänä 50 vuotta

Tolmusen oma yrittäjän ura alkoi lähes 50 vuotta sitten, kun hän avasi Perhe-baarin Turun Marttiin. Sen jälkeen Tolmuset Oy on pyörittänyt useita ravintoloita, kotileipomoa ja pitopalvelua.

Ravintolan myynnin ansiosta Tolmusen arki on hieman rauhoittunut. Hänen tarkoituksenaan on jopa viettää yrittäjälle harvinaista lomaa. Ensimmäiseksi hän aikoo sukuloimaan Pohjois-Suomeen.

Tolmunen kannustaa iäkkäitä kanssayrittäjiä myymään ainakin pienen osan liiketoiminnasta seuraajalle kahdesta syystä: jos sopiva ostaja osuu kohdalle mutta myös siksi, että se auttaa nuorempia alkuun yrittäjyyden taipaleella.

Asiakkaat tuovat varmuutta

Pitkän uran eri ravintoloiden keittiöissä tehnyt Eero Salonen näki yrittäjäksi ryhtymisessä mahdollisuutensa, kun paluu kotiseudulle Varsinais-Suomeen alkoi houkutella Espoossa vuosia asunutta miestä. Hän uskoi omiin kykyihinsä yrittäjänä, sillä oli katsellut läheltä muiden ravintoloitsijoiden toimintaa.

– Tietenkin tämä on iso harppaus uuteen. Koska minulle on kertynyt ikää, halusin ostaa valmiin liiketoiminnan. Lisäksi uskon, että vankka ja vahva asiakaskunta tuo yrittämiseen varmuutta.

Vaikka Salosen ei tarvinnut aloittaa täysin puhtaalta pöydältä, helppoa palkkatyöstä oman itsensä herraksi siirtyminen ei ole ollut. Salosen mukaan lupa- ja perustamispapereiden täyttämiseen on mennyt paljon aikaa.

Ensimmäiset viikot yrittäjänä ovat olleet kiireisiä.

 – Töitä on tehty täysillä ja se on tuottanut tulosta. Se on saamieni vinkkien ja paikallisen yrittäjäverkoston ansiota, hän kertoo.

Kuka: Hilda Tolmunen

Aloitti yrittäjänä vuonna 1966.

Valittu muun muassa Turun ensimmäiseksi naisyrittäjäksi vuonna 1982. Saanut kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon vuonna 1983.

Ollut perustamassa myös Varsinais-Suomen Yrittäjiä.

 

Virvamaria Toikka

virvamaria.toikka@yrittajat.fi