Etsi

Sote

Palvelusetelit palaamassa soteen − "Tulos ei yllätä"

Lähes 70 prosenttia suomalaisista suhtautuu myönteisesti palveluseteleihin.

Palvelusetelit pidetään sote-uudistuksessa mukana yhtenä varteenotettavana keinona, sanoi alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kommentoidessaan Lääkäripalveluyritykset ry:n ja Terveyspalvelualan Liiton teettämää kyselytutkimusta.

Tutkimus kertoi suomalaisten myönteisestä suhtautumisesta palveluseteleihin, sillä niiden laajempaa käyttöä halusi peräti 69 prosenttia vastanneista. Pöysti sanoi, ettei tulos yllättänyt häntä.

− Suomessa palveluseteleistä on saatu myönteisiä kokemuksia niissä palveluissa, joihin palvelusetelit sopivat.

Tällaisia ovat Pöystin mukaan suhteellisen standardisoidut palvelut.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat myönteisesti valinnanvapausmalliin. Ainoastaan kymmenen prosenttia suomalaisista suhtautui siihen jokseenkin kielteisesti tai kielteisesti.

Pöystiä ei tämäkään tulos yllätä. Hän korostaa, että valinnanvapauteen suhtaudutaan yli puoluerajojen myönteisesti niissä maissa, joissa se on käytössä. Myönteinen suhtautuminen ulottuu esimerkiksi Ruotsissa myös poliittiseen vasemmistoon.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, mitkä ovat sellaisia palveluita, jotka kansalaiset haluaisivat saada lähipalveluina, enintään 15 minuutin ajomatkan päästä. Lähipalveluina haluttaisiin saada erityisesti yleislääkärin ja terveydenhoitajan vastaanotot, laboratoriopalvelut sekä suun terveydenhuolto.

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen arvioi, että tulos puoltaisi niin sanottua oma tiimi -mallin käyttöönottoa sote-uudistuksessa.

Tapani Mäkinen

toimitus@yrittajat.fi