Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Sote

Hallituksen sotesovussa valinnanvapaus syksyyn - yrittäjät haluavat pk-yritykset mukaan

Hallituksessa on vielä erimielisyyttä soten valinnanvapauden järjestämisestä. Yrittäjät haluavat yhä edistää kotimaista sote-yrittäjyyttä

Hallitus julkisti tänään kauan odotetut soten päälinjat. Sen sijaan valinnanvapauden piiriin kuuluvista sote-palveluista ei kyetty vielä sopimaan. Asiasta päättäminen siirtyy syksyyn.

- Valinnanvapauteen luodaan uniikki, suomalainen malli, joka sopii meidän järjestelmäämme, ja jossa kustannukset eivät pääse karkaamaan. Osa mallia tulee olemaan toimiva asiakas- ja palveluohjaus, sanoo perhe-ja peruspalveluministeri  Juha Rehula.

Suomalaisessa mallissa valinnanvapauden toteuttamisen päälinjat ovat 1) perustason palveluissa väestövastuulla toimiva sosiaali- ja terveyskeskus, 2) suppeamman palveluvalikoiman väestövastuulla toimiva omatiimi tai sote-asema, jolta saa vain tietyt perustason palvelut, 3) palveluseteli sekä 4) henkilökohtainen budjetointi, joka antaa uusia mahdollisuuksia koota erilaisia palvelukokonaisuuksia valinnanvapauden piiriin ja samalla vahvistaa käyttäjän osallistumismahdollisuuksia ja saada integroituja palveluita.

Rehulan mukaan hallituksen ehtona on, että valmisteltavan valinnanvapausmallin pitää tarjota myös pk-yritysten ja kolmannen sektorin toimijoille tosiasialliset mahdollisuudet tarjota sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Siksi työkalupakettiin on kuuluttava myös suhteellisen pieniä palveluyksiköitä sekä joustavia palvelun hankkimisen välineitä, kuten palveluseteli tai henkilökohtainen budjetointi.

Hallituksen suunta oikea

Suomen Yrittäjät pitävät hallituksen linjauksia hyvinä. Erityisesti hallituksen linjaus toteuttaa valinnanvapaus rinnakkaisilla malleilla ansaitsee kiitoksen.

– Omatiimi tai sote-asema sekä palveluseteli mahdollistaa sote-alan yrittäjyyden ja luo pk-yrityksille mahdollisuuden tarjota palveluita. Hallituksen suunta on nyt oikea. Tämä antaa sote-alan yrittäjille uskoa, että alalla kannattaa toimia ja työllistää, toteaa Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

Kujalan mukaan ehdotukset vaativat kuitenkin tarkennusta, jotta uudet ja pienet yritykset pääsevät markkinoille mahdollisimman laajasti. Tämä on myös hallituksen asettama tavoite. Sote-kenttä vaatii pk-yrityksiä toimiakseen laadukkaasti ja tehokkaasti.

– Uudistuksessa pitää olla mukana riittävät kilpailuneutraliteettia sekä mikro- ja pk-yritysten palvelutuotantoa tukevat elementit. Muuten on suuri riski, että keskeinen toimiala jää vain julkisen vallan omistamien ja suurimpien yhtiöiden kentäksi. Tämä riski pitää välttää pk-tuottajien toimintaa edistävällä lainsäädännöllä, painottaa Kujala.

Hallituksen sotelakiluonnospaketti lähtee lausuntokierrokselle elokuussa, ja eduskunnalle se on tarkoitus antaa loppuvuodesta.

Esa Nieminen

esa.nieminen@yrittajat.fi