Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Rakentamisosaamiselle vientikysyntää – ”Ekologisuus ja hengittävyys ovat Ruotsissa kovassa huudossa”

Kero Hirsitalot Oy rakentaa Kiirunaan ja Jällivaaraan asuntoja kaupunginsiirto-operaatiossa. Myös koulumarkkinat kutkuttavat pienyritystä.

Hyviä uutisia kuuluu niin ikään Virkkulankylä-senioriasumisen konseptin laajentumisesta niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kuusamolainen hirsitalorakentaja Kero on solminut viisivuotisen puitesopimuksen ruotsalaisen kaivosyhtiö LKAB:n kanssa. Kiirunan ja Jällivaaran kaupunkien alle rakentuu kaivos.

Kero suunnittelee toimittavansa Ruotsiin 40 taloa vuosittain.

Tähtäimessä myös koulumarkkinat

– Sopimuksen myötä tuotannostamme 80–90 prosenttia menee vientiin, Kero hirsitalojen yrittäjä Jorma Mursu kertoo Yrittäjäsanomille.

Rakentamistyöt Kiirunan ja Jällivaaran alueella käynnistyvät syksyllä.

– Viiden vuoden kaudella puhutaan kymmenistä miljoonista euroista. Lisäksi sopimuksessa on optio, jos viisi vuotta yhteistyö pelittää hyvin, sitä on mahdollisuus jatkaa vielä kymmenellä vuodella.

Kero rakentaa pääasiassa ekologisia ja energiatehokkaita lämpöhirsisiä rivitaloja ja yksityistaloja. Tuotteeseen on mahdollista kytkeä aurinkoenergia mukaan.

– Tavoitteenamme on päästä julkiseen rakentamiseen, esimerkiksi koulumarkkinoille.

Vientirintamalla kysyntää

LKAB:n kanssa sovittu urakka pyörii Kero Hirsitalot Oy:n kautta. Osa töistä, kuten sähkö- ja LVI-työt, tehdään alihankintana.

Jorma Mursun mukaan yritys tulee lähikuukausina rekrytoimaan kymmeniä henkilöitä lisää. Tällä hetkellä perheyritys työllistää 10 työntekijää oman porukan lisäksi.

– Kontakteja on tullut Keski-Eurooppaan. Ruotsissa meillä on toinen iso kohde neuvotteluasteella. Ekologisuus, hengittävyys ja muovittomuus ovat Ruotsissa enemmän huudossa kuin Suomessa tällä hetkellä.

Parempaa asumista ikääntyville ihmisille

Myös suomalaiselle rakennuttajaosaamiselle kuuluu hyvää. Virkkulan seniorikylä -konsepti laajenee vauhdilla Suomessa ja ulkomailla. Vuosi sitten julkistettu virikkeellisen senioriasumisen konsepti Virkkulankylä päätynee Puolaan.

– Äskettäin on tehty esisopimus Virkkulankylän rakentamisesta Puolaan. Kiinnostusta on ollut muun muassa Etelä-Koreassa, Kiinassa, Venäjällä ja Marokossa, Virkkulankylä-konseptin kehittäjä, Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtaja Leo Tolonen kertoo.

Suomessa eritasoisia sopimuksia Virkkulankylien rakentamiseksi on tehty jo kahdeksalle paikkakunnalle. Lisäksi neuvotteluja käydään noin kymmenellä muulla paikkakunnalla, muun muassa Helsingissä.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi