Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Raha

Suomalaisyrityksiä huijauksen kohteena – Kytkös järjestäytyneeseen rikollisuuteen Virossa

Kymmenkunta suomalaisyritystä on joutunut identiteettivarkauksien kohteeksi, Verohallinto kertoo. Tietojen avulla on yritetty saada arvonlisäveron palautuksia.

Suomalaisyrityksiin on kohdistunut identiteettivarkauksia, joiden avulla on yritetty saada perusteettomasti arvonlisäveron palautuksia.

Tapauksilla on yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen Virossa.

Asiasta tiedottava Verohallinto on yhteydessä yrityksiin, joita asia koskee. Tapaukset ovat tulleet esille osana Verohallinnon jatkuvaa valvontaa.

Tällä hetkellä identiteettivarkauksien kohteeksi arvioidaan joutuneen noin kymmenkunta yritystä, kertoo kansainvälisen veropetostorjunnan asiantuntija ja ylitarkastaja Juha Kuusala Yrittäjäsanomille.

Identiteettivarkausten laajuutta tutkitaan yhä, joten uusia tapauksia saattaa vielä ilmetä. 

– Määrä tuskin kuitenkaan olennaisesti kasvaa tästä, Kuusala sanoo.

Arvonlisäveron palautusten huijaaminen jäi rikollisilta yrityksen asteelle.

– Tämänhetkisten tietojen mukaan veromenetyksiä ei ole tullut, Kuusala kertoo.

Kuusala muistuttaa, että yritysten kannattaa ottaa identiteettivarkaudet vakavasti. Niitä voidaan käyttää myös muissa petoksissa. 

Suomessa arvonlisäverovalvonta rakentuu asiakastietojen hallintaan, ilmoitus- ja maksuvalvontaan, riskienhallinnan analyyseihin sekä näitä kaikkia hyödyntävään verotarkastukseen.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tänä vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomen arvonlisäverovaje on kansainvälisesti vertailtuna hyvin pieni.

Katri Simola