Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Sote

Yrittäjien Kujala: Soten valinnanvapaus toteutuu pienten yritysten avulla

SY:n varatoimitusjohtajan Anssi Kujala mukaan sote-uudistuksen valinnanvapaus toteutuu koko maassa vain siten, että myös pienille yrityksille taataan mahdollisuus tarjota palveluitaan.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajan Anssi Kujalan mukaan hallituksen on huolehdittava siitä, että soten perustason palveluissa asiakkailla on yhdenvertainen mahdollisuus valita julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tuottaja. Näin varmistettaisiin se, että myös pienet ja keskisuuret yritykset voivat tarjota sote-palveluita.

Hallitus linjasi tästä kesäkuun lopussa. Kujala muistuttikin Haminan Yrittäjien seminaarissa puhuessaan hallitusta siitä, että sen tulee pitää kiinni 29. kesäkuuta tekemistään yhdenvertaisuuslinjauksista. 

Näin pk-yritykset pysyvät sotessa mukana

– Valinnanvapaus tulee toteuttaa kaksivaiheisena siten, että ensivalinnan tehdessään asiakas valitsee vain käytetyimpien peruspalvelujen tuottajan, Kujala arvioi.

Hänen mukaansa paketissa pitäisi olla palveluohjaus, yleislääkärin ja terveyden- ja sairaanhoitajan vastaanotto sekä sosiaalipalvelujen neuvonta.

Näin laaja kirjo erikokoisia toimijoita voisi tuottaa peruskokonaisuuden. 

– Muiden perustason ja valinnanvapauden piiriin otettavien erikoistason palvelujen valinnanvapaus tulee toteuttaa palvelusetelityyppisellä järjestelmällä. Näin mahdollistetaan kotimainen pk-yrittäjyys ja vahvistetaan lähipalveluja.

Kujalan mukaan lähtökohtana on oltava se, että lupa toimia palveluntuottajana riittää valinnanvapausmarkkinoilla toimimiseksi.


SY: Päätös valinnanvapauden mallista tehtävä kansallisesti

Suomen Yrittäjien mukaa valinnanvapausmalli ja laajuus, eli valinnanvapauden piiriin kuuluvat palvelut, tulee määritellä ja päättää kansallisesti. 

– Maakunnille ei tule antaa omaa päätösvaltaa siitä, millä mallilla tai miten laajana ne toteuttavat valinnanvapauden, Kujala arvioi.

Hänen mukaansa maakunnan on kuitenkin huolehdittava siitä, että valinnanvapaus toteutuu ja alueella on riittävästi palveluntuottajia. 

Hallituksen lakiesitykset sosiaali- ja terveyspalvelu- ja maakuntauudistuksista ovat parhaillaan lausuntokierroksella. Valinnanvapauslainsäädännön valmistelu etenee ja lakiluonnoksen pitäisi valmistua loppuvuonna 2016.

Silja Eisto

silja.eisto@yrittajat.fi