Etsi

Innovaatiot

BubbleCap-korkin keksijä: Patentti on pakollinen paha

Yrittäjä Janne Alasaarelan kehittämälle BubbleCap-hiilihapotuskorkille on haettu vahva kansainvälinen patentti.

Patentointiprosessi vaati paljon paperitöitä, mutta patentti tuli tarpeeseen.

– Patentti on pakollinen paha, eikä sillä aluksi tee yhtään mitään. Tuotteen arvo ryhtyy syntymään vasta sitten, kun tuote on myynnissä, ja silloin siitä voi olla hyötyä, Janne Alasaarela toteaa.

Hän suosittelee patentointia kaikille keksijöille, jos vain heidän innovaationsa on uusi ja ainutlaatuisuudellaan selvästi muista erottuva.

Jos keksinnön patentointi sen sijaan vaikuttaa hyvin vaikealta tai ei tuo merkittävää kilpailuetua, kannattaa se jättää sikseen.

Patentointi ei myöskään maksa vaivaa, jos keksintö on vain pieni osa suurempaa kokonaisuutta. Tällöin kannattaa patentoida koko kokonaisuus.

Patenttia voi hakea esimerkiksi uudelle ja uniikille tuotteelle, laitteelle, menetelmälle tai käyttötavalle.

Jos kyseessä on kansainvälinen tuote, on sen patentoiminen erityisesti Yhdysvaltoihin tärkeää, Alasaarela neuvoo.

Euroopan maissa keksintöjen suojaaminen helpottuu todennäköisesti ensi vuonna, kun kansallisen patentin ja eurooppapatentin rinnalle tulee uusi yhtenäispatentti.

Yhtenäispatentissa suojan saa samalla kertaa useampaan maahan. Se on eurooppapatenttia yksinkertaisempi, kattavampi ja edullisempi.

Yhtenäispatenttia varten luotavan järjestelmän pystyttäminen on kuitenkin vielä kesken ja se edellyttää tarpeeksi monen EU-maan vahvistamista, jotta patentti voi tulla voimaan.

Katri Simola

 

Lue BubbleCap-keksijän tarina tuoreesta Yrittäjä-lehdestä