Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

”Pankki estää yritysunelmani toteutumisen”

Pankit eivät rahoittaneet yrityksen kasvuhaaveita, koska ne eivät uskoneet toiminnan kannattavuuteen, Helsingin Sanomien mielipidepalstalle kirjoittanut entinen, ja mahdollisesti tuleva yrittäjä kertoo.

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla noin 40-vuotias korkeakoulutettu liiketoiminnan ja markkinoinnin alan osaaja kirjoittaa, kuinka pankki eväsi hänen yrittäjähaaveensa.

Kirjoittajalla on parinkymmenen vuoden asiantuntijakokemus, ja hän päätti ryhtyä yrittäjäksi. Pian hän alkoi suunnitella liiketoiminnan kasvattamista omalla paikkakunnalla ja kysyi rahoitusta pankkinsa paikalliskonttorista. Pankki ei myöntänyt rahoitusta, koska se piti liiketoimintaa kannattamattomana.

Seuraavaksi kirjoittajalle avautui mahdollisuus hankkia oman alansa liiketoiminta Helsingin keskustasta. Finnveralta hän sai lainan, mutta 80 kilometrin päässä Helsingin keskustasta sijaitsevan pankin paikalliskonttorin vastaus oli jälleen, ettei liiketoiminta kannattaisi. 15 000 euron laina jäi saamatta. Joku muu osti firman, ja toiminta on kirjoittajan mukaan kannattanut hyvin.

”Mitä sitten, kun ei voi kasvaa? Laitetaan lappu luukulle ja ilmoittaudutaan kortistoon. Sitten haetaan töitä, mutta miten saada sydän mukaan hakemukseen, kun haluaa tehdä työtä omassa yrityksessä eikä toisen palkkalistoilla”, mielipidekirjoittaja kysyy.

Myöhemmin Helsingistä tuli jälleen myyntiin sopiva yritys. Toinen paikallispankki olisi antanut rahoitusta, mutta kaupat kariutuivat kauppahintaan.

Kirjoittaja on nyt ollut pitkään työttömänä. Aiemmista kokemuksistaan huolimatta hän on päättänyt vielä kokeilla yrittämistä. Hän on tehnyt liiketoimintasuunnitelmaa, joka alkaa jo olla lähes valmis. Rahoitusta hän ei kuitenkaan usko saavansa paikalliskonttorista.

”Minusta on koomista lukea lehdestä paikallispankkini johtajan mielipidettä, jonka mukaan hän haluaa kehittää ja olla mukana auttamassa paikallisia yrittäjiä. Olen ollut pankin asiakas 30 vuotta, osakasjäsen ja aina maksanut lainat ja kaikki laskut ajoissa. Koskaan ei ole ollut mitään häiriöitä”, hän päättää.

Silja Eisto