Etsi

Raha

Yritykset maksavat laskunsa säntillisemmin kuin kuluttajat

Yritykset noudattavat kuluttajia paremmin erityisesti paperi- ja sähköpostilaskujen eräpäiviä.

Verkkolaskuja kuluttajat maksavat yhtä täsmällisesti kuin yritykset.

Suomalaiset yritykset noudattavat laskujen eräpäiviä selvästi paremmin kuin kuluttajat. Lindorff Analyysi -tilastovertailun mukaan yritykset maksoivat huhti-kesäkuussa 82 prosenttia laskuista käytännössä eräpäivään mennessä eli viimeistään kaksi pankkipäivää eräpäivän jälkeen. Kuluttajat maksoivat laskuista ajallaan 70 prosenttia. Viimeistään 30 päivää eräpäivän jälkeen yrityslaskuista oli maksettu 96 prosenttia, ja kuluttajalaskuista 90 prosenttia.

Maksukäyttäytymisessä on suuria eroja eri laskutusmuotojen välillä. Paperilaskuista kuluttajat maksoivat ajallaan 71 prosenttia, kun vastaava osuus yrityksillä oli 82 prosenttia. Sähköpostiin lähetetyistä laskuista kuluttajat maksoivat eräpäivään mennessä 46 prosenttia, yritykset 71 prosenttia. Sitä vastoin verkkolaskut maksettiin yhtä tehokkaasti: kuluttajien e-laskuista ajallaan tuli maksetuksi 88 prosenttia. Yritysten verkkolaskujen kohdalla vastaava osuus oli vain hieman suurempi, 90 prosenttia.

- Näinkin suuret erot maksamisessa laskutustapojen välillä osoittavat, että iso osa kuluttajien maksuviiveistä johtuu unohduksista tai siitä, että elämässä on eräpäivinä muitakin tärkeitä asioita kuin laskun maksu. E-lasku on kuluttajalle yritysten ostoreskontran kaltainen tukipalvelu, joka auttaa huolehtimaan, että lasku tulee eräpäivänä maksetuksi, Lindorffin myyntijohtaja Juho Ylinen sanoo.