Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Uusi sivusto auttaa yrittäjää työterveyshuollon järjestämisessä

Ensi vuonna avattava palvelu pyrkii selventämään työterveyshuollon kiemuroita.

Ensi vuoden alussa yksin- ja pienyrittäjille on luvassa helpotusta työterveyspalveluiden hoitamiseen. Näin kertoo kehittämispäällikkö Helena Palmgren Työterveyslaitokselta.

– Pienyrittäjille suunnatun uuden palvelusivuston ajatuksena on, että yrittäjät saavat tarvitsemansa tiedot ja tuen työturvallisuus- ja työterveysasioihin yhdestä paikasta.

Yhden toimintaluukun periaatteella toimiva palvelu avataan vuoden 2017 alussa, ja se tulee YritysSuomi.fi-sivustolle. Palvelu tarjoaa yrittäjille neuvoja ja tukea työterveyshuollon järjestämiseen.

Aluksi siitä on Palmgrenin mukaan hyötyä erityisesti yrittäjille ja pientyönantajille. Myöhemmin se laajenee suurempiin yrityksiin ja julkisiin organisaatioihin.

Palvelun toteutuksesta vastaa muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö. Myös Suomen Yrittäjät on mukana suunnittelussa.

 

Uudelle palvelulle on tarvetta

Palmgrenin mukaan työterveyshuoltoon liittyy yhä paljon epäselviä mielikuvia. Kaikille yrittäjille ei esimerkiksi ole selvää, mitä työterveyspalvelut pitävät sisällään ja milloin niitä tulee järjestää.

Nyrkkisääntö kuuluukin, että työnantajan on järjestettävä lakisääteiset työterveyshuollon palvelut kaikille työsuhteessa oleville työntekijöille. Tähän työterveyshuoltolainsäädännön säätelemään pakolliseen osioon kuuluvat työterveyttä ja -kykyä tukevat sekä työterveyden ongelmia ennaltaehkäisevät palvelut. Niitä ovat esimerkiksi työkyvyn seuranta ja tukeminen.

Yrittäjä voi halutessaan järjestää pakollisen osion rinnalle myös vapaaehtoisia työterveyshuollon palveluita, joita ovat esimerkiksi rokotukset ja yleislääkäritasoinen sairaanhoito.

 

Työterveyspalvelut hoitavat myös yksinyrittäjiä

Yksinyrittäjien ei ole pakko hankkia työterveyspalveluja. Palmgrenin mukaan se kuitenkin kannattaa.

– Omaa terveyttä on syytä hoitaa siinä missä työntekijöidenkin.

Vuonna 2015 yksinyrittäjistä noin 15 prosenttia hyödynsi työterveyspalveluita.

Tiedonpuutteen lisäksi on olemassa myös muita työterveyshuollon järjestämistä hidastavia kohtia, Palmgren kertoo. Vaikka yrittäjällä olisi tieto työterveyspalveluiden lakisääteisyydestä, hinta saattaa jarruttaa päätöstä. Vaikeaa voi myös olla hahmottaa, miten työterveys eroaa perus-terveydenhuollon palveluista.

– Työterveyshuolto tarjoaa tukea ja työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ennaltaehkäisyä. Se auttaa myös selviämään työssä silloin, kun työkyky on alentunut, Palmgren selventää työterveyspalvelujen luonnetta.

 

Näin hankit työterveyshuollon

1.Tiedonkeruu

Selvitä tarpeesi ja velvollisuutesi ja ota yhteyttä palveluntarjoajiin. Voit tutustua niihin esimerkiksi Työterveydeksi-sivustolta.

2. Tarpeet

Päätä, tarjoatko lakisääteisten palveluiden lisäksi vapaaehtoisia palveluja.

3. Tarjous

Pyydä tarjoukset palveluntuottajilta. Huomioi tarjousten selkeys ja hinta.

4. Kohtaavuus

Kenen tarjonta vastaa parhaiten tarpeitasi?

5. Päätös

Tee sopimus.

 

Silja Eisto