Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Mentori antaa arvokasta apua yrityksen pyörittämiseen

Mentori on arvokas apu ja neuvonantaja tuoreelle yrittäjälle, parhaimmillaan kuin johtoryhmä, tietää pienyrittäjä-omistaja Markus Seppänen.

Parhaimmillaan mentori on kuin ystävä, kertoo mentorointia saanut ja itsekin mentorina toiminut toimitusjohtaja Markus Seppänen.
Seppäsen mukaan liike-elämää nähnyt ja pelisilmää omaava konkari on arvokas apu monissa yrityksen ongelmatilanteissa.
Kesällä 2011 tilitoimisto Profitcount Oy:n omistajavaihdoksessa työntekijästä yrittäjäksi ryhtynyt Seppänen huomasi kokemattomuutensa.
Hänellä oli hoidettavanaan viiden työntekijän osakeyhtiö ja kaikki firman osakkeet omassa salkussaan. Nuori yrittäjä tarvitsi tukea.
– Olin aika yksinäinen päätöksien kanssa. En oikein tiennyt, miten jaan tehtäviä työntekijöille ja miten saan heistä potentiaalin irti. Työhaastattelijana olin kokematon.
– Koulussa mentoriohjelmat olivat olleet esillä, joten pidin itsestään selvänä, että nuori yrittäjä tarvitsee vanhemman apua, kauppakorkeakoulu Hankenilta pätevyytensä saanut Seppänen toteaa.

Verkostoituminen kannatti
Mentorin löytämisessä oli hänen mukaansa onnea, sillä se löytyi firman asiakaskunnasta.
Profitcountin kirjanpitopalveluita käyttävä eteläafrikkalaistaustainen konsultti Ben Nothnagel oli Seppäselle jossain määrin tuttu 11 vuoden ajalta. Mentori–aktori-suhde, kuten yhteistyökuviota nimitetään, syntyi miesten välille vaivihkaa.
– Ensimmäisissä keskusteluissa ei mainittu mentorointia. Työasioista puhuminen johti siihen, että Nothnagel kysyi kuulumisiani ja ajatuksiani tulevaisuudesta. Kului pari vuotta, ennen kuin ”mentorointi” -sana todettiin ääneen.
Nothnagelin kautta, keväällä 2012, Seppänen löysi toisen kansainvälisen tason valmentajan, tuolloin Nokian palkkalistoilla olleen australialaisen Ann Calmanin.
– Kun Calman tuli käymään toimistolla, hän otti heti tilan haltuun. Hän sanoi, että jos yrityksen logo on tuommoinen, niin mappien pitää olla tämmöisiä. Laitoin kiitollisena kaiken ylös, hänellähän on neljä maisterin tutkintoa.
Seppänen tapasi Nothnagelia ja Calmania alkuun joka toinen kuukausi, sittemmin yhteydenpito on kasvanut viikoittaiseksi. Nykyään hän kutsuu näitä 30–40 vuotta itseään vanhempia mentoreita ystävikseen.
Apu on enimmäkseen keskustelua, mutta usein mentorit lähettävät luettavaksi erilaisia artikkeleita ja kirjoja. Calman on lisäksi haastatellut Profitcountin työntekijäehdokkaita Skypen kautta.
Mitään korvausta mentorit eivät ole avustaan halunneet.
– Aktorin pitää kuitenkin kohteliaasti kysyä mentorin kuulumisia, jos ei osaa antaa mitään syvällisempää. Jos suhde on yksipuolinen, mentori kyllästyy, itsekin mentoroinut Seppänen tietää.

 

Juhani Ojalehto


@juhaniojalehto