Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

”Suomalaisten dna:ssa ei ole itsekriittisyyttä selittävää geeniä”

Entinen Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck häivyttäisi suomalaisesta yrityskulttuurista liiallisen itsekriittisyyden. Ajatusmalli uuteen voisi löytyä urheilusta.

Suurlähettiläänä tunnettu Bruce Oreck luonnehtii yrittäjiä pioneereiksi, tutkimusmatkailijoiksi. Kaikki heistä eivät onnistu, mutta Amerikassa heidän epäonnistumistaan ei häpeillä.

– Amerikassa on oivallettu, että yrittäjät ovat uuden kartoittajia. Kukaan ei oleta heidän tuntevan uusia seutuja ennen niiden tutkimista. Heidän lähtiessä merille selvää on, etteivät kaikki palaa takaisin. Sama koskee myös bisnestä ja yrittäjiä.

Myös epäonnistuvia kohdellaan uskaltajina.

Epäonnistumisten kohtaamista ja anteeksiantavuutta olisi Oreckin mukaan hyvä siirtää myös suomalaiseen yritysmaailmaan.

Kaikessa ei tarvitse olla paras.

Urheiluasennetta yrittäjyyteen

Oreckin arviolta suomalaiset ovat hyviä urheilussa. Samaa asenne toimisi hänen mukaansa myös yritysmaailmassa.

Eihän kukaan kieltäydy katsomasta jääkiekkoa sen takia, että joukkue häviää silloin tällöin, Oreck muistuttaa.

– Suomalaisten dna:ssa ei ole mitään itsekriittisyyttä selittävää geeniä. Kun vertaan amerikkalaista ja suomalaista dna:ta, niissä ei ole mitään eroa.

Myönteisyyttä ja kriittisyyttä ei voi selittää perimällä ja dna:lla.

Asennemuutos lähtee hänen mukaansa tavasta puhua perheelle, ystäville ja työkavereille. – Kohteletko yrittäjiä sankareina vai pahiksina?

Ja vaikka suomalaisessa ja amerikkalaisessa yrityskulttuurissa onkin eroja, niissä on myös samaa.

– Yrittäjiä yhdistää tekemisen palo. Yrittäjyys ei ole ainoastaan työ, vaan siinä on kyse enneminkin siitä, kuka tai mitä olet. Kaikki eivät ole yrittäjiä.

Vauhtia päätöksentekoon

Suomi on monessa asiassa maailman huippuja, mutta lakipuolen jäykkyys ja päätöksenteon hitaus jarruttavat yrittäjyyttä. Lainsäädäntö ja prosessien eteneminen ovat vuosikymmeniä jäljessä muuta maailmaa, Oreck arvioi.

– Hermostumme, jos puhelimen netin toiminta kestää puoli sekuntia pidempään kuin tavallista, mutta konkreettisia päätöksiä saatetaan odotella puoli vuotta, vaikka ne voitaisiin hoitaa 20 minuutissa.

Hänen mukaansa tarpeen olisikin heti uudistaa esimerkiksi yritysverotusta koskevaa lainsäädäntöä. Jähmeä lainsäädäntö pitää hänen mukaansa vieraan pääoman poissa maasta, vaikka juuri sitä tarvittaisiin.

Nopeassa maailmassa myös työlainsäädäntö on yhä jäykkää. Älypuhelinta käytetään kellon ympäri, eivätkä sisällöt hiljene yöksi.

– Elämme 24/7-yhteiskunnassa. Tämänhetkistä tilannetta voisikin kuvailla sellaiseksi, jossa työlainsäädäntö rajoittaa älypuhelimen käytön maanantaista perjantaihin kello 9–17. Ja sitten ihmetellään, miksi ei pärjätä.

Menestyminen on kuitenkin tästä huolimatta mahdollista. Yrittäjien on oltava aktiivisia ja vietävä viestiä poliitikoille ja luotava painetta heidän suuntaansa.

Oreck muistuttaakin, että kaiken kaikkiaan suomalaiset yrittäjät ovat taitavia. Suomessa on hyvä turvaverkosto, jollaista ei ole meren toisella puolen. Yrittäjillä on myös monipuolinen kielitaito, tarkkaa osaamista sekä hyvä maine ulkomailla.

Silja Eisto