Etsi

Yrittäjyys

Nämä ovat Suomen menestyksekkäimmät yritykset

Yrittäjäpäivillä palkittiin neljä esimerkillistä ja menestynyttä yritystä valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.

Tänä vuonna palkinnon saivat kasvuyritys Wapice Oy, urheiluteknologian taitaja Firstbeat Technologies, puunjalostuksen osaaja Koskisen Oy ja kalanjalostaja Hukkanen Oy.

Palkinnon saajiksi ehdotettiin yhteensä 32:a yritystä. Viime vuosina kilpailijoita on ollut keskimäärin 30–40, yhteyspäällikkö Kari Hiltunen Suomen Yrittäjistä kertoo.

Hänen mukaansa tänä vuonna mukana oli poikkeuksellisen monta hyvää ehdokasta. Yrittäjäpalkintolautakunta kävi kaikki ehdokkaat läpi, ja ensimmäisestä vaiheesta jatkoon pääsi 12 ehdokasta.

– Tänä vuonna erityisesti huomioitiin, että kaksi yritystä oli uudella toimialalla, ja teknologiaa ja tutkimustietoa oli hyvällä tavalla yhdistetty, Hiltunen kertoi Firstbeat Technologiesista ja Wapice Oy:stä.

Kaksi muuta palkittua yritystä ovat pitkän linjan perheyrityksiä.

Kilpailua on järjestetty aina vuodesta 1968. Palkinto on tunnustus esimerkillisestä yrittäjyydestä, ja sen saajia pohdittaessa tarkastellaan muun muassa yrityksen tuottavuutta, tuotekehitystä, kasvua, liikeideaa ja työllistävää vaikutusta.

Asiakkaina huippu-urheilijoita myös NHL:stä

Jyväskyläläisen Firstbeatin sykemittaukseen perustuva analyysi pyrkii parantamaan ihmisten hyvinvointia ja suorituskykyä. Sen kehittämä urheilujärjestelmä on huomioitu myös tunnetuissa urheilupiireissä, ja NHL:n jääkiekkojoukkueista 40 prosenttia käyttää sitä pelaajiensa syke- ja palautumistietojen keräämiseen.

– Olemme positiivisesti yllättyneitä palkinnosta, toisaalta nöyriä haasteiden edessä, mutta ylpeitä omasta osaamisestamme. Tämä on hieno kunnianosoitus meidän osaaville ihmisille, Firstbeat Technologiesin toimitusjohtaja Joni Kettunen kertoo.

Kettusen mukaan yrityksen tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä. Kiinnostus hyvinvointiin on kasvanut, ja sen tuotteita käyttävät myös muut yritykset.

– Yrityksissä on valtavat mahdollisuudet parantaa tuottavuutta antamalla työntekijöille välineitä lisätä omaa hyvinvointiaan, mikä näkyy paitsi vähentyneenä sairastavuutena myös lisääntyneenä työvireytenä.

Yli 100-vuotias puualan taituri

Kärköläläisen Koskisen Oy:n toimitusjohtaja Markku Koskinen kertoo, että yrittäjäpalkinnolla on heille suuri merkitys.

– Yrittäjyys Suomessa on varsinkin vientialoilla haasteellista heikon kustannuskilpailukyvyn takia. Pääosa julkisen vallan huomionosoituksista johtaa yhä heikompaan kustannuskehitykseen. Meille yrittäjinä tämä antaa uutta voimaa kehittää liiketoimintaa yhteiskunnan hyväksi.

Yrityksellä on pitkä historia kansallisilla ja kansainvälisillä markkinoilla. Koskisen Oy:n valmistamia vaneri-, koivuviilu- ja lastulevytuotteita on käytetty eri puolilla maailmaa esimerkiksi design-huonekaluissa ja konserttihalleissa.

– Puu ekologisena, uusiutuvana ja hiiltä sitovana materiaalina on yhä suositumpi monissa käyttökohteissa. Puutuotteiden kokonaiskulutus maailmassa kasvaa yleistä talouskasvua nopeammin, Koskinen kertoo.

Koskisen Oy kulkee kohti tulevaa hyvillä mielin.

Vammalan ja Tammelan torilta alan johtavaksi yritykseksi

Sastamalalainen Hukkanen Oy on jo kolmannessa polvessa toimiva kalaa jalostava perheyritys, joka hallitsee kalan koko käsittelyprosessin fileoinnista savustamiseen ja marinointiin. Yritys kasvattaa myös kirjolohia mädistä ja kalanpoikasista.

Toimitusjohtaja Veijo Hukkanen arvioi, että pitkä perheyrittäjyys, voimakas kasvu ja alan johtava asema Suomessa toivat yritykselle palkinnon.

– Olemme kasvuhakuisia ja parantamisen meiningillä kuljemme tuotannossa. Koko ajan katsomme yritysostoja. Olemme perheyritys, jossa on kymmenen henkeä: kahdeksan lasta ja vaimo, jotka kaikki ovat yrityksessä mukana.

Yrityksen suurimpia asiakkaita ovat keskus- ja tukkuliikkeet, elintarviketeollisuus, hotellit, ravintolat ja muut kala-alan toimijat. Hukkasen tuotteet myydään kaupoissa Kalaneuvos-brändillä. Firma tekee tuotteita myös kauppaketjujen omille merkeille.

Kova kasvu tavoitteena heti alusta lähtien

Teollisuuden ohjelmistotarpeisiin keskittynyt vaasalainen kasvuyritys Wapice kehittää yritysten liiketoimintaa tehostavia innovaatioita. 

Suurin osa sen tuotteista on tilaustöitä, mutta yritys kehittää myös ohjelmistotuotteita. Niiden avulla voi esimerkiksi tarkkailla tehtaan tuotantokoneiden toimintaa tai linja-auton liikkeitä. Yritys pyrkii tuottamaan yksinkertaisia käyttöliittymiä, joita kuka tahansa voi muutella.

– Parasta on, kun asiakkaan haasteisiin löytyy onnistunut ratkaisu, joka aidosti auttaa heitä menestymään. Tällaiset onnistumiset ovat monen osan summa, ja niihin tarvitaan monia eri tason osaajia. Kun kokonaisuus saadaan vihdoin toimimaan, ne ovat niitä hienoimpia hetkiä, toimitusjohtaja Pasi Tuominen arvioi.

Yritys tähtäsi kasvuun heti alusta pitäen, ja sen taustalla on niin kaupallista kuin elektroniikkaosaamista sekä ohjelmointiälykkyyttä.

 

Myös Suomen Yrittäjien entinen toimitusjohtaja Jussi Järventaus palkittiin yrittäjyyden edistämiseksi tekemästään työstä.

 

Kuvat: Esa Siltaloppi ja Kimmo Karinen, teksti: Silja Eisto