Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Talous

Euroopan pk-yritykset toipumassa – ”Tilaisuuteen täytyy tarttua”

Eurooppalaiset pienet ja keskisuuret yritykset ovat vihdoin toipumassa vuonna 2008 alkaneesta taantumasta. Yrityksillä on myönteisiä odotuksia tulevasta. – Tähän tilaisuuteen täytyy tarttua päätöksenteossa, pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Näkymät ovat myönteiset ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Kasvua saattaa siis olla odotettavissa, vaikka investoinnit laahaavatkin. Samalla kuitenkin Kiinan talouskasvun hiipiminen, Venäjä-pakotteet ja Ison-Britannian päätös erota Euroopan unionista saattavat vaikuttaa Euroopan talouskasvuun. Euroopan pk-yritykset eivät siis vielä luota, että kasvu jatkuu.

Tiedot käyvät ilmi tänään julkaistusta Euroopan pk-yritysten etujärjestön UEAPME:n barometrista. Suomen Yrittäjien, työ- ja elinkeinoministeriön ja Finnveran syyskuussa julkistaman Pk-yritysbarometrin tulokset ovat aivan samansuuntaiset.

– Taloustilanne toipuu laajasti, ja yrityksissä on laajasti uskoa tulevaisuuteen. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan määrätietoisia taloudellisia ja poliittisia päätöksiä, jotta hyvät odotukset toteutuvat, pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

– Tarvitaan päätöksiä, joilla tehostetaan työmarkkinoiden ja hyödykemarkkinoiden toimintaa ja kilpailua yleensä, jotta saadaan tilanteesta tehot irti.

Kuismanen huomauttaa, että barometrin tulos lupaa hyvää Suomen viennille.

– Kun eurooppalaisilla kauppakumppaneilla alkaa mennä paremmin, myös suomalaistuotteita saataneen paremmin kaupaksi.

The EU Craft and SME Barometer perustuu pk-yritysten Eurooppa-etujärjestön UEAPME:n jäsenten vastauksiin. SME Business Climate Index on keskiarvo yrityksistä, jotka ovat raportoineet myönteisistä tai vakaista olosuhteista ja odottavat myönteistä tai vakaata kehitystä tulevalta.