Etsi

Vientikauppoja eksoottisiin maihin? – Finnvera: kaupat kannattaa suojata luottotappioilta

Finnveran tiimipäällikkö Eeva-Maija Pietikäinen kannustaa yrityksiä suojaamaan vientikaupat luottotappioiden varalta.

Aiemmin syksyllä julkaistu pk-barometri osoitti sen, että suurin osa vientiä tekevistä pk-yrityksistä suojautuu melko huonosti mahdollisilta luottotappioilta.

Finnvera kehottaakin yrityksiä suojautumaan tehokkaammin. Sen mukaan esimerkiksi luottovakuutus ja remburssi, jossa ostaja-asiakkaan pankki sitoutuu kirjallisesti maksamaan kauppahinnan myyjälle, suojaavat turhilta luottotappioilta erityisesti eksoottisilla vientimarkkinoilla.

– Luottovakuutus on yksinkertaisin suojauskeino, ja se sopii erityisesti jatkuvaan, lyhyen maksuajan kaupankäyntiin. Meiltä on mahdollisuus saada myös niin sanottu pistevakuutus, joka tarkoittaa vakuutusta yksittäisille kaupoille. Se on erittäin tärkeä pienille toimijoille, Finnveran tiimipäällikkö Eeva-Maija Pietikäinen arvioi.

Suomalaisyritykset vievät tuotteitaan Finnveran takuun turvin esimerkiksi Burkina Fasoon ja Malawiin.

Kolme keinoa suojata kaupat

Finnvera ohjeistaa pk-yrityksiä tekemään kauppaa turvatuin maksuehdoin, jotta ne säästyisivät luottotappioilta. Yleisimmät suojauskeinot ovat luottovakuutus, remburssi ja vekselitakuu. Rahoitusta ja sopivaa maksutapaa kannattaa miettiä hyvissä ajoin ennen kauppaa. 

Luottovakuutus sopii erityisesti jatkuvaan, lyhyen maksuajan kaupankäyntiin. Viejä tekee Finnveran kanssa sopimuksen, ja Finnvera myöntää luottovakuutuksen vientiyritykselle.

Vakuutus sisältää kymmenen prosentin omavastuuosuuden, ja se sopii myös pienille kaupoille. Yritys voi hakea korvausta 90 päivän maksuviiveen jälkeen. Finnvera ei myönnä vakuutusta Euroopan maihin ja joihinkin sen ulkopuolisiin maihin.

Remburssi sopii suojautumiskeinoksi erityisesti lyhyiden maksuaikojen kaupoissa. Remburssissa ostaja-asiakkaan pankki sitoutuu kirjallisesti maksamaan kauppahinnan myyjälle. Pankki tekee siis niin sanotun remburssin. Myyjä tekee vastaavasti sopimuksen oman pankkinsa kanssa, ja pankki vahvistaa remburssin. Pankki voi myös jakaa ulkomaiseen pankkiin liittyvää riskiä Finnveran kanssa.

Vekselitakuu soveltuu puolestaan pienehköihin pääomatavarakauppoihin ja jatkuvaan vientiin. Vekseli tuo viejälle käteismaksun ja ostajalle maksuaikaa. Vekselitakuu suojaa pankkia myös mahdollisilta luottotappioilta. Viejä hakee takuuta Finnveralta ja toimittaa sille ostajan ja mahdollisen takaajan luottotiedot ja tilinpäätöstiedot 3–4 vuodelta.

Silja Eisto