Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Yrittämisen intoa lapsille

Yritteliäisyys ja ahkeruus eivät synny tyhjiössä, arvioi 4H-liitto. Siksi se on kehitellyt lapsille oman yrittäjyyteen kannustavan palvelun.

4H-kerho innostaa lapsia tutustumaan yrittäjyyteen uudella TOP-tehtäväpankilla. Tehtäväalusta tarjoaa luontoon, ruokaan ja erilaisiin kädentaitoihin liittyviä tehtäviä, jotka on suunniteltu 6–12-vuotiaille lapsille. 

– Yrittäjäasenteen oppimisen ei tarvitse rajautua harrastustoimintaan. Tämä yrittäjyyden harjoitusalusta tehtävineen on kaikkien käytettävissä ilman kirjautumista, 4H-liiton kehityspäällikkö Virpi Skippari kertoo.

Liiton mukaan itse tekeminen ja oivaltaminen voivat auttaa lapsia löytämään heille itselleen tärkeän asian, joka voi innostaa perustamaan oman yrityksen.

– Kerholaisissa herännyt innostus eläimiä kohtaan on esimerkiksi poikinut kiinnostusta koiranulkoilutusyrityksen pyörittämiseen, 4H-kerhoja ohjannut Ann-Marie Hagman kertoo.

Myös vanhemmat voivat tukea lastaan yrittäjäasenteen herättelyssä. 4H:n mukaan vanhemman kannattaa kuunnella herkällä korvalla, mitä lapsi haluaisi oppia ja tehdä. Samoin lasta kannattaa tukea tekemään sitä, mistä hän pitää. Olennaista on myös luoda turvalliset puitteet kokeilla uutta.

Nuoret ovat perustaneet yli tuhat 4H-yritystä

4H tukee nuoria myös yritysten perustamisessa, ja nuorten perustamia 4H-yrityksiä on jo tuhat.

Yle kertoi alkusyksystä Lapinlahdella asuvasta 14-vuotiaasta Severi Lyyrasta, joka osti hautomakoneen ja päätti alkaa kasvattaa kanoja myyntiin. Hän tutustui kotieläimiin 4H:n kautta ja sai sen kautta apua yrityksen järjestämiseen.

– Tämä on 4H-yritys, eli kaikki normaalit yrityssuunnitelmat piti esitellä ja tehdä laskelmat. Sitten valittiin joku yrittämistä tunteva ohjaaja tähän 4H-yrittämiseen. Minullahan se on oma isä, joka oli ennen yrittäjänä, Lyyra kertoi Ylelle.

Yritys lähti hyvin käyntiin, ja kanoille on riittänyt kysyntää. Sana kanoista lähti kiirimään vauhdilla, ja kysyntä kävi yhdessä päivässä niin kovaksi, että Lyyran verkkoon laittama mainos piti poistaa.

Hän on suunnitellut laajentavansa toimintaa ja myyvänsä entistä enemmän kanoja.

– 4H-yritys on todella hyvä tapa nuorelle, että saa yrityksen. Muuten on todella hankala alaikäisen ja muutenkin nuoren se tehdä.

Silja Eisto