Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kunta

Työterveyshuollon kilpailuhäiriö jatkumassa vuoteen 2019 saakka

Hallitus esittää eduskunnalle, että kuntien järjestämän työterveyshuollon yhtiöittämistä koskevaa siirtymäaikaa jatkettaisiin kahdella vuodella. Kuntien kilpailuneutraliteettihäiriön jatkumista perustellaan sote-uudistuksen viivästymisellä.

Julkissektorin toteuttama toiminta markkinoilla on kuntalain mukaan tullut pääosin yhtiöittää ja muuttaa hinnoittelu markkinaperusteiseksi vuoden 2014 loppuun mennessä. Syynä on kielletty valtiontuki. Poikkeuksellisen pitkän siirtymäajan saivat sote-uudistuksen viivästymisen vuoksi työterveyshuollon sairaanhoitopalvelut.

Siirtymäaika päättyy 2016 vuoden lopussa, mutta sote-uudistuksen venyessä sosiaali- ja terveysministeriö on valtiovarainministeriön tuella valmistellut jatkoaikaa vielä kahdeksi vuodeksi. Muutoksen puolustajien mukaan yhtiöittämisen kustannusta pidetään kunnille epätarkoituksenmukaisena siksi, että 2019 edessä on muutos joka tapauksessa.

– Jos nyt indikoidaan kunnan liikelaitoksille, että jatkakaa vain, saattaa terveyspalveluiden siirtyminen kunnilta maakunnille hankaloitua, toteaa Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin.

Reipas yhtiöittämis- tai markkinoilta vetäytymisvelvoite (mitä voimassaoleva laki jo edellyttää) pakottaisi Grekinin mukaan kunnan liikelaitoksen omistajaohjauksen kunnolla pohtimaan, satsataanko julkistoimijan kehittämiseen vai mitä tehdään.

Suomen Yrittäjät on esittänyt kompromissia, jossa terveyskeskukset voisivat jatkaa yhtiöittämättä, mutta kunnallisten liikelaitosten (noin 15 kpl) olisi joko yhtiöitettävä toiminta tai vetäydyttävä myynnistä muille kuin omistajilleen.

Liikelaitokset sijaitsevat suurehkoissa kaupungeissa, joissa on jo olemassa kilpailua ja palveluntarjontaa (esim. Kotka, Joensuu, Kuopio, Rovaniemi, Pori, Vantaa). Kompromissiesitys ei ole myötätuulessa, vaan jatkoaikaa esitetään myös näille.

– Niillä paikkakunnilla, joissa nämä liikelaitokset toimivat, on muitakin palveluntarjoajia ja kilpailua. Kukaan työterveyshuollon tarvitsija ei siten jäisi ilman palvelua, Grekin huomauttaa.