Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Huippumallista tuli hotelliyrittäjä: Meiltä kysyttiin oletteko hulluja

Kukaan ei ole seppä syntyessään. Ei kannata pelätä, sanoo tuore hotelliyrittäjä, entinen huippumalli ja tv-juontaja Saimi Hoyer. KATSO MYÖS VIDEO!

Saimi Hoyer kauhistuu kuullessaan suomalaisen kansanviisauden: suutari pysyköön lestissään. Hän on vaihtanut alaa monta kertaa elämässään, tuoreimpana televisio- ja kirjoittamistyöt vaihtuivat hotelliyrittämiseen lapsuuden mökkimaisemissa. Hoyer on remontoinut miehensä ja heidän yhtiökumppaninsa kanssa Punkaharjun Valtionhotellin.

– Kukaan ei ole seppä syntyessään. Ei kannata pelätä. Silloin kannattaa ympärillä olla itseään viisaampia ihmisiä, joita kannattaa kuunnella, eikä paahtaa yksinään eteenpäin, Saimi Hoyer neuvoo alan vaihdoksesta haaveilevia. (Juttu jatkuu videon jälkeen)

 

 

Hotellin kunnostamisessa ja yrityksen käynnistämisessä apuna on ollut niin kokeneita yrittäjiä kuin paikallisia talkoolaisia ja yhteistyökumppaneita. Kunnostaminen oli kallista.

Ensimmäinen kesä meni hienosti. Viime juhannuksen alla avattu hotelli ja ravintola palvelivat kesäkaudella yhteensä 300 000 asiakasta. Viritteillä on yritysmyyntiä ja yhteistyötä muun muassa Savonlinnan oopperajuhlien ja paikallisten sekä seudullisten yrittäjien kanssa.

Aiempi elämä ja työura ovat valmentaneet Hoyeria myyntityöhön ja esillä oloon. Yrittämisen konkretia on kuitenkin yllättänyt.

- Olen vaihtanut lamppua samaan aikaan, kun olen kierrättänyt ihmisiä hotellilla, Hoyer kuvailee yrittäjän arkea.

Yrittäjyys on hänelle nyt kolmas ura mallintyön ja toimittaja-juontajan työn jälkeen.

Malliksi Saimi Hoyer, silloin vielä Nousiainen, päätyi ja pyydettiin sattumalta, kun hän oli Italiassa 1990-luvun puolivälin jälkeen. Kieliä ja kirjallisuutta yliopistossa opiskellut nuori nainen ei ollut aluksi ollenkaan innostunut mallin työstä:

– Pidin sitä pinnallisena ja naurettavana.

Saimi Hoyer lopetti mallin työt vuonna 2003 muuttaessaan Pariisista Helsinkiin.

– Aloin Marjaana Toimisen, Image-lehden entisen päätoimittajan, vaikutuksesta kirjoittaa. Aloin kirjoittaa Imagelle, se oli kova Marjaanan koulu.

Hoyerin mukaan mentoreiden, kuten Marjaana Toimisen tai toisaalta Laila Snellmanin opit ovat olleet työuralla suureksi hyödyksi. Nykyisin Toiminen toimii johdon konsulttina MindMill Network -yrityksessään. Toiminen kertoo valmentaneensa Hoyeria kirjoittamisen perusteista ja feature-kerronnan lainalaisuuksista.

Toimisen mukaan Saimi oli yksi "uusista äänistä media-alan ulkopuolelta", joilta lehti pyysi juttuja. Viimeksi naiset ovat olleet tekemisissä Hoyerin sienikirjan editoinnin yhteydessä.

– Saimi on sekä utelias että nöyrä, haluaa enemmän oppia kuin pelätä sitä, ettei pärjää. Se on todella tärkeä asenne kaikille, etenkin tulevaisuuden työelämässä, sanoo Marjaana Toiminen.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi

Laaja henkilöjuttu Saimi Hoyerista tilattavassa Yrittäjä-aikakauslehdessä