Etsi

Emergency banner

Raha

Tutkimus kertoo suomalaisyritysten erityispiirteestä: Rahaa kassaan, ei investointeihin

Pohjoismaissa, Benelux-maissa ja saksankielisellä alueella yritykset eivät investoi, vaan keräävät pääomia tulevaisuutta varten.

Halpakaan raha ei innosta yrityksiä investoimaan, kertoo eurooppalaisia yrityksiä tutkinut kustannushallinnan asiantuntijaorganisaatio Expense Reduction Analysts.

Tutkimuksen mukaan yli kaksi kolmasosaa eurooppalaisista yrityksistä ei ole lisännyt eikä ole suunnittelemassa lisäystä velkarahoitteisiin investointeihin.

Investointien vaatimasta pääomasta lähes kaksinkertainen osuus katetaan kustannussäästöillä lainarahaan verrattuna.

Asenne velkarahaan jakaa eurooppalaisyrityksiä

Yritysten suunnitelmissa on eurooppalaisittain suuria eroja.

Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa panostetaan tutkimukseen, markkinointiin ja liiketoiminnan laajentamiseen Euroopan keskiarvoa enemmän. Italiassa yritykset suhtautuvat velkarahoitteiseen kasvuun merkittävästi muita eurooppalaisia yrityksiä myönteisemmin.

Suomi kuuluu tutkimuksessa velkarahoitukseen pidättyvästi suhtautuvien Keski- ja Pohjois-Euroopan maiden joukkoon. Pohjoismaissa, Benelux-maissa ja saksankielisellä alueella ei investoida, vaan kerätään pääomia tulevaisuutta varten.

Suomessa investoidaan vähemmän kuin muualla Euroopassa

Suomi erottuu tässä muista selvästi, tutkimus kertoo. Suomalaisyritysten erityispiirre säästöillä kerrytetyn pääoman käyttämisessä on tuloksen kasvattaminen ja kassan kerryttäminen.

Tähän käytetään hieman yli kolmannes kertyneistä säästöistä. Investointeja patentteihin ja uuteen teknologiaan Suomessa tehdään vähemmän kuin muualla Euroopassa.

Tutkimuksen mukaan eurooppalaisyritykset eivät kuitenkaan ole ylireagoineet moniin kansainvälisiin kriiseihin, kuten pakolaiskriisiin tai Ukrainan tilanteeseen.

Toisaalta varovaisuudesta voi tutkimuksen mukaan kertoa se, etteivät laskevat fossiilisten raaka-aineiden hinnat, ennätysmatalat korot tai halpa lainaraha ole vaikuttaneet yritysten suunnitelmiin.

 

Juhani Ojalehto