Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Yrittäjä kertoo: Huijari mykisti firman puhelimet ja marssi pankkiin

Joensuulainen yrittäjä joutui huijausyrityksen kohteeksi. Huijaus on kuin agenttitarinasta: Rikollinen mykisti firman puhelimet ja meni pankkiin väärennettyjen kiinteistökaupan paperien kanssa.

Kärripojat Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Tero Koponen teki yhtenä tavallisena työpäivänä hommia firman konttorilla Joensuussa, yhdessä veljensä ja yhtiökumppaninsa Petri Koposen kanssa. Sisään tuli yksi työntekijöistä ja ojensi yrityksen hinauspalvelun päivystyspuhelimen Terolle:

– Pankinjohtaja soittaa, erittäin kiireellistä asiaa.

Pankinjohtaja pyysi Tero Koposta tulemaan välittömästi pankin konttoriin. Syytä hän ei kertonut puhelimessa.

Ennen tätä puhelua yrittäjäveljekset olivat ihmetelleet kahden työntekijän kanssa, että miksi Teron ja Petrin puhelimet eivät olleet soineet, kun työntekijät olivat soittaneet heille. Hälytysääni oli kyllä soittajien päässä kuulunut tai piipannut varattua.

Syy veljesten puhelimien mykkyyteen selvisi myöhemmin: rikollinen oli kääntänyt heidän puhelunsa soimaan omassa prepaid-liittymässään.

Pankinjohtaja oli soittanut Teron numeroon ja tajunnut, että puhelimessa oli joku muu kuin tuttu yrittäjä.  

– Jostakin rikollinen oli saanut henkilötunnukseni ja soittanut Soneralle ja saanut käännettyä puhelut, hämmästelee yrittäjä Tero Koponen.

Rikollinen oli vastannut puhelimeen useita kertoja Koposen nimissä.

Rikollinen meni pankkiin

Samaan aikaan kun Koposen puhelin oli mykkänä, rikollinen oli Joensuun osuuspankin yhdessä konttorissa väärennettyjen kauppakirjojen, valtakirjojen ja hallituksen pöytäkirjojen kanssa. Hän yritti suurta tilisiirtoa veljesten yrityksen muka valtuuttamana heidän muka tekemänsä kiinteistökaupan maksamiseksi kiinteistön myyjälle. Täyttä huijausta.

Kun Tero Koponen saapui omaan pankkikonttoriinsa, pankinjohtaja näytti asiakirjoja, joita toisesta konttorista oli juuri faksattu heille. He soittivat samantien poliisit, jotka nappasivat toisessa konttorissa olleen rikollisen.

– Meille täysin tuntematon suomalainen tyyppi toiselta paikkakunnalta, kertoo Tero Koponen. (JUTTU JATKUU KUVAN ALLA)

Koposen veljeksille ei ole tähän päivään mennessä selvinnyt, kuinka ja miksi rikollinen valitsi juuri heidän yrityksensä huijauksen kohteeksi. Huijausyritys tapahtui noin kaksi vuotta sitten.

Epäilemme, että tekijä oli osa suurempaa järjestäytyneen rikollisuuden ryhmää, Koponen sanoo.

Yritysten laskuja varastettiin

Koposten Kärripojat Oy:hyn kohdistunut huijausyritys on harvinainen. Ihan tavallinen ei myöskään ollut elokuussa Porin suunnalla paljastunut huijaus, missä yritysten laskuja varastettiin postilaatikoista. Huijari muutti aidon näköisiin laskuihin oman tilinumeronsa.

Tavallisempi yrityshuijauksen muoto on ns. toimitusjohtajahuijaus. Yrittäjäsanomien uutisissa kerrottiin kaksi viikkoa sitten, että keskusrikospoliisilla on tutkinnassa yli 40 tällaista identiteettivarkautta.

Taannoin Konecranesilta huijattiin 17 miljoonaa euroa toimitusjohtajahuijauksella. Huijauksia ja identiteettivarkauksia on tehty myös pk-yrityksiin, ei pelkästään suuriin.

Verottaja puolestaan on kesän jälkeen löytänyt ja torjunut satakunta huijausyritystä, jossa virolaiset rikolliset ovat yrittäneet kunniallisten yritysten nimissä huijata ja saada omille tileilleen alv-palautuksia.

Niin sanottujen toimitusjohtajahuijausten lisäksi yrityksiin tulee jatkuvasti ”tavallisia valelaskuja” ja harhaanjohtavaa markkinointia.

Jari Lammassaari

 

Näin voit yrittää suojautua identiteettivarkauksilta,

harhaanjohtavalta markkinoinnilta ja valelaskuilta:

1. Ohjeista henkilökuntaasi etukäteen! Jos he saavat yrityksenne johdolta omituisen sähköpostin, jossa pyydetään siirtämään rahaa tai luovuttamaan tietoja, heidän pitää soittaa ja muutenkin tarkistaa pyynnön oikeellisuus. Soitto ei välttämättä riitä, koska numero voi olla väärennetty tai käännetty soimaan muualla.

2. Omituiselta vaikuttavassa sähköpostissa kannattaa testimielessä klikata vastaa-nappulaa. Huijarisähköpostissa näkyy tutun lähettäjän oikealta näyttävä osoite, mutta kun viestiin koettaa vastata, siellä onkin esimerkiksi gmail- tai hotmail-pääte. Huijaussähköpostiin ei kuitenkaan kannata oikeasti vastata.

3. Jos et ole varma kenen kanssa asioit, älä sovi puhelimessa mitään. Pyydä lisätietoja sähköpostitse kirjallisena. Sano selvästi, ettet lähde mukaan mihinkään maksulliseen.

4. Älä ilmoita puhelinnumeroasi kaupparekisteriin. Puhelinnumeroa ei ole pakko ilmoittaa ja asiakkaat tuskin etsivät yhteystietojasi kaupparekisterin tiedoista.

5. Jos sinulla on työntekijöitä, perehdytä heitä huijauslaskuista ja ohjeista tarkkuuteen laskujen maksussa. Käykää läpi myös mahdolliset toimitusjohtajahuijauksiin liittyvät tilanteet ja varautukaa niihin. Käykää yrityksen sisällä läpi myös yrityksen sopimuskumppanit, jotta henkilökunta tietää keiden kanssa toimitaan. Sopikaa myös, kuka hyväksyy yrityksessä uudet sopimukset sekä yrityksen tilaukset.

6. Tarkista parhaasi mukaan, että laskussa näkyvät tilinumerot ovat oikeita.

7. Tarkista yrityksesi tiedot säännöllisesti YTJ-järjestelmästä, ettei kukaan ulkopuolinen ole päässyt antamaan järjestelmään vääriä tietoja.

8. Jos epäilet huijausta, identiteettivarkautta tai koet tulleesi huijatuksi, ota yhteyttä poliisiin, verottajaan tai Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun puh. 09 229 221.