Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Raha

Yritysten alv-palautukset voivat viivästyä huijareiden vuoksi

Verottaja on torjunut jo pari sataa firmojen nimissä tehtyä alv-palautusten huijausyritystä. Näiden huijausten lisäksi yritysten nimissä tehdään osto- ja tilauspetoksia. KATSO MYÖS VIDEO!

Verohallinnon harmaan talouden yksikön ylitarkastaja Juha Kuusala kertoi torstaina infotilaisuudessa, että nyt on meneillään voimakas aalto alv-palautuspetoksissa. Asialla ovat lähinnä virolaiset rikollisliigat, mutta kotimaisiakin tekijöitä on.

– Olemme löytäneet ja torjuneet elokuun jälkeen nyt jo noin 200 tällaista huijausyritystä. Vain yksi tapaus pääsi alussa läpi, muut olemme torjuneet. Huijausyrityksissä on ollut kyse noin 30 miljoonasta eurosta, ylitarkastaja Kuusala kertoo. (Juttu jatkuu videon alapuolella.)

 

 

Kuusala kuvailee alv-huijausyrityksen kulkua näin: rikolliset ilmoittavat yrityksen nimissä ensin tilinumeron muutoksesta. Sen jälkeen he hakevat yrityksen nimissä arvonlisäveronpalautusta.

Verottaja ajaa tietojärjestelmissään ristiin näitä tietoja ja käyttää muitakin analyysimenetelmiä ja "filttereitä". Verohallinnon onnistumisprosentti on käytännössä 100%.

– Huijausyritysten tarkistamisen vuoksi joudumme jarruttamaan hetkellisesti koko alv-palautusjärjestelmää, mutta kyse on korkeintaan muutamista päivistä.

Verottaja on yhteydessä kaikkiin yrityksiin, jotka ovat ilmoittaneet tilinumeron muutoksesta – tai joiden nimissä on ilmoitettu.

– Loppuvuoden aikana soitamme satoihin yrityksiin, Kuusala kertoo.

Erityinen huomio kiinnitetään paperilla ilmoituksensa tekeviin yrityksiin.

– Kehotamme asioimaan sähköisen tunnistautumisen kautta, Kuusala sanoo.

Hänen mukaansa joulukuu tulee olemaan todella ruuhkainen. Kuusalan veropetostorjunnan yksikön resurssit tuplataan joulukuun ajaksi. Alv-huijausten lisäksi verottaja pitää silmällä myös mahdollisia tavallisiin tuloveronpalautuksiin liittyviä huijausyrityksiä.

– Meiltä ei lähde rahaa ulos ennen kuin tilinumeromuutokset on varmistettu yrityksistä, verohallinnon ylitarkastaja Juha Kuusala rauhoittelee huolestuneita yrittäjiä.

Verottajan tehostetut toimet saattavat loppuvuodesta aiheuttaa viivästystä alv-palautusten maksuun.

Yritysten tietoja YTJ:stä

Verottaja ja muut viranomaiset tutkivat myös osto- ja tilauspetoksia, joita tehdään identiteettivarkausten avulla. Rikolliset hankkivat yritysten tietoja muun muassa YTJ:stä pahimmillaan onnistuvat jopa muuttamaan tietoja sinne. Väärennetyllä identiteetillä ja asiakirjoilla tilataan sitten tavaroita esimerkiksi Keski-Euroopasta.

– Yritysten on äärimmäisen vaikeaa havaita identiteetin varastamista ennen kuin on liian myöhäistä, ylitarkastaja Juha Kuusala kertoo ja kehottaa yrityksiä tarkistamaan aika ajoin tietonsa YTJ:stä.

– Jos yritys epäilee joutuneensa identiteettivarkauden kohteeksi verotusasiassa, pitää ottaa yhteyttä verohallinnon asiakaspalveluun, Kuusala sanoo.

Miten suojautua yrittäjänä?

Nykyään eri yrityksistä ja vakuutusyhtiöistä voi ottaa vakuutuksen identiteettivarkauden varalta, niin yksittäiset kansalaiset kuin yrityksetkin.

– Kyselymme mukaan 17 prosenttia väestöstä kertoo joutuneensa itse joutuneensa identiteettivarkauden kohteeksi tai tuntevansa jonkun sellaisen, joka on joutunut. Riski joutua uhriksi on suurempi, jos on yksityisyrittäjä tai johtavassa asemassa, sanoo mySafety-yhtiön toimitusjohtaja Niclas Fagerlund.

Hän kehottaa yrityksiä tekemään suunnitelmat ja varautumaan identiteettivarkauksiin muutenkin kuin vakuuttamalla. Henkilökunta pitää perehdyttää ja salasanojen on oltava turvallisia.

Jari Lammassaari