Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Hyviä uutisia yrittäjille – työttömyyden kasvu näyttää taittuvan

Yrittäjien viime vuosina noussut työttömyys näyttää olevan taittumassa. Tammi–syyskuussa Suomen Yrittäjien työttömyyskassaan saapui 20 prosenttia viime vuotta vähemmän ensimmäisiä päivärahahakemuksia.

Syyskuun lopussa Suomen työttömyysaste oli Tilastokeskuksen mukaa 7,7 prosenttia eli 0,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Suomen Yrittäjien työttömyyskassan (SYT) jäsenten työttömyysaste oli 3,75 prosenttia.

– Yrittäjien ja palkansaajien työttömyydet eivät aina kulje ihan käsi kädessä, mutta me SYT-kassassa olemme nähneet uusien alkavien työttömyyksien laskun jo koko tämän vuoden. Saimme tammi–syyskuussa 2015 yhteensä 755 alkavaa päivärahahakemusta, kun vastaava luku tältä vuodelta on 581 hakemusta, kertoo SYT:n kassanjohtaja Merja Jokinen.

Jokisen mukaan yrittäjien työttömyysaste on usein palkansaajia matalampi, mutta tyypillistä on, että yrittäjän työttömyys kestää usein pidempään. Keskimäärin SYT:n jäsenen työttömyysaika on 220 päivää.

Suomessa on noin 300 000 yrittäjää, mutta heistä vain noin 12 prosenttia kuuluu yrittäjäkassoihin. Jokisen mukaan alhaista prosenttilukua selittää kaksi syytä.

Ensinnäkin tuhansia työttömyysturvassa yrittäjiksi luettavia henkilöitä on jäseninä palkansaajakassoissa. Yrittäjä ei kuitenkaan saa Jokisen mukaan tiukan paikan tullessa palkansaajakassasta työttömyyskorvausta, vaikka olisikin maksanut maksunsa kassaan.

Toiseksi yrittäjien liittymistä työttömyyskassoihin rajoittavat Jokisen mukaan asenteet. Moni yrittäjä ei pohdi työttömäksi jäämistä varsinkaan silloin, kun yritystoiminta sujuu hyvin.

– Silloin pitää kuitenkin vakuuttaa itsensä, kun kaikki menee hyvin. Sitten ei enää ehdi, kun alkaa mennä huonosti. Varautumiseen hyvinä aikoina pakottaa se, että yrittäjän on kuuluttava kassaan 15 kuukautta ennen kuin hän saa oikeuden päivärahaan. Palkansaajalle riittää puoli vuotta, Jokinen muistuttaa.

Silja Eisto