Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Maan suurituloisin ja Juha Sipilä ovat tehneet paljon bisnestä yhdessä

Elektrobitin perustajan Juha Hulkon tulot olivat noin 45,5 miljoonaa euroa vuonna 2015. Pääministeri Juha Sipilä on ollut hänen perustamansa yhtiön toimitusjohtajana ja miehillä on ollut useita yhteisiä yrityksiä.

Langattomasta tiedonsiirrosta ja autojen ohjelmistoista tunnettu Elektrobit perustettiin jo vuonna 1985. Juha Hulkko oli yksi kolmesta perustajasta.

Elektrobit myi vuonna 2015 autojen ohjelmistoihin liittyvät toimintonsa saksalaiselle jätille Continentalille noin 600 miljoonalla eurolla. Yhtiö keskittyy nyt langattomaan teknologiaan ja tiedonsiirtoon ja sen nimi on nykyään Bittium.

Elektrobitin laajentuminen ulkomaille alkoi 1995, kun Elektrobit AG perustettiin Sveitsiin. Vuosien varrelle on mahtunut monta vaihetta ja yritysostoa, sekä yhdistyminen JOT Automationin kanssa vuonna 2002. JOT oli paljon otsikoissa Suomen teknohuuman vuosina.

JOT-fuusion myötä Elektrobit-konsernin toimitusjohtajaksi nousi JOT Automationin merkittävä omistaja, pääomasijoittaja Juha Sipilä, joka oli junailemassa yhdistymiskuviota. Insinööri Sipilä oli jo tuolloin tehnyt miljoonia muun muassa osin omistamansa yhtiö Solitran myynnillä amerikkalaisille. Muun muassa puhelinverkkojen tukiasemien osia valmistaneen Solitran myynnistä Juha Sipilä sai yli 70 miljoonaa markkaa.   

Juha Sipilästä tuli myös Elektrobitin merkittävä omistaja sijoitusyhtiönsä Fortel Investin kautta. Samalla hän ryhtyi uuden Elektrobit-konsernin toimitusjohtajaksi, missä pestissä hän oli vuosina 2002–2005. Sipilän sanotaan nostaneen tappíolle notkahtaneen yhtiön hyvin kannattavaksi.

Sipilällä ja Juha Hulkolla oli myös muita yhteistä toimintaa – muun muassa yhteinen helikopteri, jonka he ostivat yksityishenkilöinä nimiinsä yhteiseltä firmaltaan vuonna 2012.

Sipilä on luopunut pääministeriksi tultuaan omistuksistaan.

Elektrobitin lisäksi Supercellin miehet verolistoilla

Juha Hulkon lisäksi Suomen suurituloisimpien kymmenen kärkinimen listalla on kolme muuta Elektrobit-nimeä. Kai Jalmari Hildénin pääomatulot olivat noin 31,3 miljoonaa (ei palkkatuloja), Paavo Erkki Olavi Veikkolaisen ansio- ja pääomatulot noin 22,6 miljoonaa ja Eero Juhani Halosen tulot noin 21,5 miljoonaa.

Elektrobitin myyjien lisäksi tulojen top 10 -listalle mahtuivat Jorma Ollila (42,6 mil. €), Supercell-peliyhtiön perustajat Mikko Kodisoja (34,6 milj.€) ja Ilkka Paananen (17,6 mil.€) sekä pankkimies Björn Wahlroos (20 milj. €), lääketeollisuuden softalla omaisuutensa luonut Jorma OIlilan poika Jaakko Ollila (16,5 miljoonaa) sekä Planmeca-teollisuusneuvos Heikki Kyöstilä (16,2 milj.€).

Jari Lammassaari

Lähteet: Yle, HS, Kauppalehti, Iltalehti, Wikipedia